Feltänkt ”vallgrav” gör Eurovisionscenen livsfarlig

Konstruktionsmissen: brutna revben och minst 12 olyckor – EBU: ”Säkerhetsföreskrifterna följdes inte”

1 av 4 | Foto: Thomas Hanses / EBU
Under isländska Svalas repetition i måndags hade trappan i scenens framkant spärrats av. Senare plockades den bort helt.
MELODIFESTIVALEN

KIEV. 12 personer har hittills skadats – på Eurovision-scenen.

Minst en har brutit revbenen, enligt uppgifter till Nöjesbladet.

– Säkerhetsföreskrifterna följdes inte, säger en talesperson för EBU i ett uttalande.

En feltänkt scenkonstruktion har orsakat flera olyckor under Eurovision-repetitionerna i Ukraina.

Scenlösningen där en rälskamera har sänkts ner längs med hela den främre halvcirkeln av den runda scenen skapar en ”vallgrav”, lika djup som scenen är hög och upp till en halvmeter bred.

Trampat fel

Minst tolv personer har trampat fel i mörkret.

– De berättade att tolv stycken har ramlat ner, men nu har de satt dit en ljusslinga så nu är det lättare att se, säger en person som ingår i en av de medverkande delegationerna.

En av olyckorna var så allvarlig att en person fick frakturer på revbenen, uppger Nöjesbladets källor.

Eurovision-arrangören EBU har vidtagit flera nya säkerhetsåtgärder. Bland annat har kanten längs med ”hålet” målats. En trappa från scenens framkant har också plockats bort.

Eftersom det förekom några olyckor under de inledande repetitionerna när de tydliga säkerhetsföreskrifterna inte följdes har åtgärder vidtagits för att förbättra sikten i det området när helst möjligt, inklusive att relevanta kanter har målats, säger en talesperson för EBU.

Olycka nära igen

Men incidenterna fortsatte även under torsdagens repetitioner.

Efter Montenegros repetition räddades artisten Slavko Kalezić av en tv-fotograf, som i sista stund slet undan honom från hålet i scenen.

– Det spelar ingen roll att de säger till artisterna. När de precis har repat så glömmer de bort sånt och har bara sitt framträdande i huvudet, säger en person som bevittnat flera av olyckorna.

”Scenen har godkänts”

EBU:s talesperson understryker att scenen har genomgått rigorösa säkerhetskontroller.

– Vi har säkerställt att scenen har godkänts i alla säkerhetskontroller i enlighet med föreskrifterna för hälsa, säkerhet, och produktionsledning.

Robin Bengtssons team har klarat sig från olyckor vid den feltänkta ”vallgraven”.

– Vi rör oss alltid bakom den. Jag kan i ärlighetens namn inte fatta hur den kan vara ett problem, för man ser den ju, säger Robin Bengtsson.

ARTIKELN HANDLAR OM