Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Svenska tv-profilen leder serbiska Melodifestivalen

Jovan Radomir: Jag är väldigt taggad

Publicerad:
Uppdaterad:
Jovan Radomir ska leda Melodifestivalen i Serbien.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jovan Radomir ska leda Melodifestivalen i Serbien.

MELODIFESTIVALEN

Snart är det dags för Melodifestivalen i Serbien – tre stora direktsändningar som ska ledas av SVT-profilen Jovan Radomir.

Han är inte särskilt nervös, men desto mer taggad.

– Det är en kul utmaning och sådana här chanser får man inte många gånger och att dessutom få göra det på modersmålet, säger han till Aftonbladet.

Sverige är tongivande i Eurovision där vi ofta bistår med vår erfarenhet och de senaste åren har vi dessutom haft stora framgångar med Måns Zelmerlöw och Loréen som exempel.

Vår Eriksgata fortsätter nu med SVT:s profil Jovan Radomir, 56. Han ska leda Serbiens uttagning i direktsänd tv i slutet av februari, två semifinaler och finalen. Det blir tre långa direktsändningar tre dagar i rad. Något som den erfarne programledaren ser fram emot.

– Det ska bli jätteroligt, jag känner lite folk där nere, framförallt sedan jag var med den svenska delegationen i Belgrad 2008. De har dessutom känt till mig sedan jag gav poängen i Eurovisionfinalen 2004 och sa Serbien-Montenegro på serbiska samtidigt som de fick 12 poäng av Sverige. Det har etsats sig fast.

”Är väldigt taggad”

Var det självklart att tacka ja?

– Absolut, det är en kul utmaning och sådana här chanser får man inte många gånger och att dessutom få göra det på modersmålet.

Det var inga problem för SVT?

– Nej, de tyckte det var jätteroligt. De sa ”kör”. Dessutom är både SVT och RTS public service-kanaler båda två så det finns en koppling.

Är du nervös?

– Inte än, men jag är väldigt taggad.

Jovan Radomir ska leda programmet tillsammans med Dragana Kosjerina som är en välkänd programledare i Serbien.

– De kör det italienska tänket, äldre grånad herre och en snygg tjej...Jag är silverräven och hon är ung och snygg, säger Jovan och skrattar.

”Är klassiskt programlederi”

Blir det lite komik som i Sverige à la David Sundin?

– Ingen aning, men det är nog mer straight än i Sverige, mer klassiskt programlederi. Sedan kan man nog sätta lite prägel på det själv. Vi får se.

Jovan Radomir är en veteran i dessa sammanhang. Han har varit den svenska urvalsjuryns ordförande och för några år sedan ledde han två program som sändes inför Eurovisionfinalen.

– Jag ledde ”Eurovision countdown” 2008 och 2009, ett magasinsprogram som sändes till alla Eurovisionländer inför finalen, det var 200 miljoner tittare och jag gjorde det på engelska.

Svenska låtskrivaren Jimmy Jansson, som bland annat varit med och skrivit Hannah Ferms, Mendez, och Robin Bengtssons bidrag, står även bakom ett bidrag i Serbiens tävling. Det är ”Eyes of Meduza” som framförs av artisten Andrija Jo.

PODD Det händer med alla pengar runt Melodifestivalen

I dagens Aftonbladet pratar vi om ekonomin kring Melodifestivalen. Varför är SVT så hemliga med att redovisa kostnaderna och hur påverkar det att skattebetalarna bidrar till tävlingen? Gäster är Mikael Törnwall, reporter på Svenska dagbladet som granskat ekonomin och Tobbe Ek, reporter på Nöjesbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE