Benjamins lyckotal: fick startnummer 20

Markus Larsson: ”I finalen är enda gången som startnumret spelar någon roll”

avTorbjörn Ek

LISSABON. Benjamin Ingrosso går ut som bidrag 20 av 26 på lördag.

Norges Alexander Rybak har fått startnummer sju.

– I finalen är enda gången som startnumret spelar någon roll och det handlar om klassisk dramaturgi, man förväntar sig att det mot slutet ska komma det bästa, säger Nöjesbladets musikkrönikör Markus Larsson.

Sent natten till fredagen meddelade EBU startordningen för låtarna i Eurovision-finalen.

Samtliga deltagare i finalen hade då fått dra lott om de skulle placeras i den första eller andra halvan av startfältet. Därefter har Eurovisions tävlingsproducent, i år Christer Björkman, fritt kunnat bestämma startordningen som sedan godkänts av EBU.

”Majoriteten har inte sett något”

Benjamin Ingrosso har fått startnummer 20 av 26. Norges Alexander Rybak startar som nummer sju.

– Finalen är enda gången som startnumret spelar någon roll, säger Nöjesbladets musikkrönikör Markus Larsson.

– Vi måste komma ihåg att majoriteten av tittarna inte har sett något ännu och när omröstningen startar efter att alla sjungit så är det en fördel att precis ha sjungit. Dessutom är det klassisk dramaturgi, man förväntar sig att det mot slutet ska komma det bästa. Men sen får man inte stirra sig blind, det finns många som har vunnit på typ startnummer som tio, 13, 14.

Och så har det sett ut flera gånger de senaste åren. Portugals Salvador Sobral gick ut som nummer 11 2017, Måns Zelmerlöw hade startnummer tio 2015 och Conchita Wurst nummer 11 2014.

Sämre för Norge

Ändå bedömer Markus Larsson att Norges startnummer, sju, är dåligt.

– Det är inget bra startnummer. Det kanske innebär, men det här är rena spekulationer så klart, att det inte gick så bra för Norge i semin som man trodde att det skulle gå.

Samtidigt menar Larsson att Benjamin Ingrosso kanske skulle ha gynnats av ett startnummer i den första halvan av finalen.

– Ja, för en gångs skull, för där skulle han inte ha behövt slåss om uppmärksamheten från så många andra favoriter.

Benjamins låt kommer efter Moldaviens glada teaternummer och före Ungerns skaterock-låt, är det verkligen en bra placering?

– ja, andra kanske inte skulle hålla med mig, men jag skulle säga att det är jättebra för att Benjamins nummer skiljer sig så mycket från dem. Det skulle vara sämre om han låg mellan två meningslösa ballader, nu får man istället tre mycket tydliga och helt olika nummer, säger Markus Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM