Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

SVT backar om Belarus i schlagerjuryn

Karin Gunnarsson (t.v.) och Karin Karlsbro (t.h.)
Karin Gunnarsson (t.v.) och Karin Karlsbro (t.h.)

Melodifestivalens internationella jury presenterades på tisdagen. Valet att inkludera Belarus fick bland andra Europaparlamentarikern Karin Karlsbro (L) att reagera. Nu backar SVT från beslutet.

När Melodifestivalens internationella jury presenterades under tisdagen, var Belarus med på listan. Valet att inkludera Belarus fick Europaparlamentarikern Karin Karlsbro (L) att reagera:

"SVT:s beslut att bjuda in Belarus till den internationella juryn i årets Melodifestival är, rent ut sagt, för jävligt. Chefen för det belarusiska tv-bolaget är Lukasjenkos knähund och har gjort stationen till en ren propagandamaskin. Han står på EU:s sanktionslista för brott mot mänskliga rättigheter. Detta bolag väljer alltså SVT att bjuda in till fest", sa Karin Karlsbro, Europaparlamentariker och vice ordförande i Europaparlamentets delegation till Belarus, i ett pressmeddelande.

SVT:s Karin Gunnarsson svarade då på kritiken i ett sms till Sveriges Radios Kulturnytt:

”Jag förstår att vårt val av Belarus kan ifrågasättas då läget i landet är högst bekymmersamt. ESC:s grund är bred inkludering och alla de deltagande länderna ska kunna mötas. Evenemanget är opolitiskt och vi tar ingen ställning genom att ha med dem som jurygrupp"

Senare under kvällen valde dock SVT att backa från beslutet.

– Det var ett felaktigt beslut att vi valde ut Belarus som en del av den internationella juryn. Situationen för fria medier är mycket allvarlig i landet. Vi har därför valt att ersätta jurygruppen från Belarus med en jurygrupp från Storbritannien, säger Karin Gunnarsson i ett uttalande på tävlingens webbsida.


De åtta jurygrupper som medverkar i Melodifestivalen i år är Albanien, Cypern, Frankrike, Island, Israel, Nederländerna, Schweiz och Storbritannien. (TT)

Publisert:

LÄS VIDARE