Tårarna: Vännen hyllar Lill-Babs i Melodifestivalen

Ann-Louise Hansons krav på SVT: ”Tänkte: hur ska jag klara detta?”

Publicerad:
Uppdaterad:

MELODIFESTIVALEN

Lill-Babs död skapade landssorg.

När Ann-Louise Hanson nästa år tävlar med en låt om sin saknade vän har uppladdningen kantats av gråt.

– Jag har gråtit så mycket, när vi sjöng in den, när jag gick igenom texten och tänkte: ”hur ska jag klara detta”, säger hon.

En bukett av veteraner ställer upp i nästa års Melodifestival, Arja Saijonmaa, Jan Malmsjö och Ann-Louise Hanson bland dem. Och den senare med en låt om en annan, extremt folkkär veteran, nära vännen Barbro ”Lill-Babs” Svensson som dog i april.

– Jag har gråtit så mycket, när vi sjöng in den, när jag gick igenom texten och tänkte: ”hur ska jag klara detta”. Men på nå sätt är det så att man är ju artist. Jag ska göra det bästa jag kan få att alla förstår vad jag menar, säger Ann-Louise.

Kravet: Att dottern är med

Hanson är den artist som tävlat med flest låtar i Melodifestivalen. Låten blir hennes fjortonde i tävlingens historia, och ett av kraven för medverkan var att hennes dotter, Josefin Glenmark, skrev låten.

– Jag har fått frågan flera gånger och sagt nej, nej, nej, nu får det vara bra men möjligtvis om Josefin skriver låten och om det är en låt som är meningsfull och som jag kan stå för. Det är en vacker countrylåt som jag hoppas kan inge hopp till de som mist någon nära och kär.

Känslomässigt för dottern

För Ann-Louise Hansson är det vännen Lill-Babs som låten ”Kärleken finns kvar” handlar om.

– Vissa saker är så nära. Josefin vet hur jag fungerar, när de skrev texten var de tvungna att kolla med mig om det var rätt, om jag kände så. De frågorna fick jag hela tiden. Jag kände att det här kan jag stå för, säger hon.

Även för Glenmark blev det en känslomässig utmaning.

– Vi sjunger ganska mycket ibland, men att skriva musik till henne har jag verkligen inte gjort förut. Det var en utmaning, att skriva till sin mamma liksom. Men hon sa: är jag med ska du skriva låten. Den är på riktigt, säger Josefin Glenmark.

Publicerad:

LÄS VIDARE