Schlager 2017

PRESENTERAS AV

Bert Karlsson till attack mot Melodifestivalen

Av: Jakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

MELODIFESTIVALEN

Tittare rasar mot internationella juryn som gav vinnaren Robin Bengtsson flest poäng.

Nu stämmer skivbolagsdirektören Bert Karlsson in i kritiken.

– Det är som om Norge skulle utse vilka av våra svenska skidåkare som ska vara med och tävla i VM.

Bert Karlsson är märkbart upprörd när han talar om utgången av lördagens final i Melodifestivalen. Precis som många tittare kritiserar han internationella juryn, som fällde avgörandet till Robin Bengtssons fördel. Hade tittarna fått bestämma hade vinnaren kommit trea, efter Wiktoria och Nano.

– När en låt kommer trea ska han fan inte vinna i Sverige. Det är Sverige och svenska folket som tävlar, ingen annan, säger Bert Karlsson.

”Svenska folket klarar det själva”

Sedan systemet med den internationella juryn 2011 har Sverige haft idel topplaceringar i Eurovision song contest. Men Bert Karlsson menar att det inte är juryns förtjänst.

– Om de vore experter vore det en sak. Men titta på Storbritannien, de gav Lisa Ajax en tolva. Det är inte konstigt att det går som det går för dem i Eurovision.

Han tar Loreen och Måns Zelmerlöv, som båda gick och vann Eurovision, som exempel på att tittarna har koll.

– Svenska folket klarar av det här själva, säger han.

Bert Karlsson: Synd om Robin Bengtsson

Samtidigt tycker musikprofilen synd om Robin Bengtsson, som han menar får bära hundhuvudet för det kritiserade röstningssystemet.

– Jag tycker så synd om Robin, han är en go’ kille och låten är inte katastrof på något sätt. Den kan nog hävda sig skapligt, absolut, säger Bert Karlsson.

– Men det är så taskigt, han får så mycket badwill. De som inte gillar resultatet kommer vara negativ mot honom, i stället för att förenas över en vinnare. Så fort folk upplever saker som fusk blir de förbannade och då går det ut över den som vinner. Och det är orättvist.

”Juryn har en poäng”

Mellogeneralen Christer Björkman kommenterade kritiken mot den internationella juryn efter lördagens final. Han menar att det är naturligt att folk reagerar, men också att det finns fördelar med juryn.

– Jag tycker samtidigt att det är jättebra att vi får reda på i förväg hur de tror att det kommer att gå. Vi vet ju, med sex års erfarenhet, att juryn faktiskt har en poäng, sa han till Nöjesbladet.

Nöjesbladet söker SVT och ansvariga för Melodifestivalen för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE