Eden Golan: Ska göra värnplikt efter Eurovision

Israeliska artistens plan efter tävlingen

Publicerad 2024-05-12

Eden Golan, 20, står i strålkastarljuset i Eurovision Song Contest.

Efter tävlingen väntar nästa uppdrag – militärtjänstgöring.

– När jag återvänder från Eurovision ska jag göra värnplikt, säger hon till den israeliska tidningen Israel Hayom.

Följ ämnen
Israel

Utbuad, ifrågasatt och omgiven av ett enormt säkerhetspådrag – men också hyllad.

Israels artist Eden Golan, 20, har stått i centrum i årets Eurovision Song Contest. Trycket har varit hårt på Israels deltagande på grund av landets krigföring i Gaza.

Hon och den israeliska delegationen har undvikit intervjuer men Aftonbladet fick en kort pratstund med artisten i torsdags.

– Jag känner mig fokuserad på mitt mål och mitt uppdrag och jag har fått se Malmö här och var. Och jag har blivit väl behandlad, sa hon då.

Tårarna bakom scenen

I en intervju med den israeliska tidningen Israel Hayom, som gjordes inför tävlingen, sa hon att det är en dröm som går i uppfyllelse att få representera landet i Eurovision – men att göra det just i år får en annorlunda innebörd.

– Man kan inte säga att jag är glad över att representera Israel under ett så komplext år, men det är en ära, säger hon.

Under genrep och semifinal har hennes bidrag blivit utbuat i arenan – likaså i finalen. Efter framträdandet blev Eden Golan märkbart känslosam.

Hon föll i tårar bakom scenen där hon kramades om av sitt team.

Uppväxt i Moskva

Golans pappa har lettiskt ursprung medan hennes mamma har har rötter i Ukraina. Som barn flyttade hon till Moskva med sina föräldrar på grund av pappas arbete. De återvände till Israel för bara två år sedan, när Eden Golan var 18 år.

Israel har värnplikt för både män och kvinnor. Och för Eden är det vad som gäller när Eurovision-resan är över.

– Jag har fortfarande inte tagit värvning i armén, och när jag kommer tillbaka från Eurovision kommer jag att inställa mig för värnplikt. Det första året som hemvändande invånare kallar de dig inte, men det året har gått och jag blev kallad – men min tjänstgöring sköts upp på grund av Eurovision. Att göra militärtjänst är ett uppdrag, och jag vill också göra audition till militärorkestern, säger hon.

ANNONS