Jovan Radomir leder serbiska Melodifestivalen

Go’kväll-programledaren om stödet från SVT: ”Tyckte bara det var jätteroligt”

Jovan Radomir och Dragana Kosjerina i serbiska Eurovision Song Contest 2020.
Jovan Radomir och Dragana Kosjerina i serbiska Eurovision Song Contest 2020.

Från ”Go’kväll” till den serbiska uttagningen till Eurovision Song Contest.

Snart leder SVT-profilen Jovan Radomir såväl semifinalerna som den stora finalen i Belgrad.

– Jag kollade med mina chefer och de tyckte bara det var jätteroligt, säger han.

Programledaren Jovan Radomir, 58, som sedan något år är ett välbekant ansikte och röst i SVT:s ”Go’kväll” som sänds från Umeå, ska ta sig an en annan utmaning. Han har fått frågan om att leda den serbiska uttagningen till Eurovision Song Contest för andra gången.

– Serbiska RTS som är deras motsvarighet till SVT hörde av sig och det är superkul. De ringde för någon månad sedan och de frågade om jag var intresserad och om det funkade med mitt program ”Go’kväll”. Jag kollade med mina chefer och de tyckte bara det var jätteroligt. De förklarade att om det krockar med mitt schema så skulle de lösa det och det känns skönt att ha det stödet i ryggen, säger Jovan Radomir.

I motsats till Sverige så hade Serbien ingen uttagning förra året utan skickade vinnaren från 2020, det år Eurovision ställdes in helt och hållet.

– Jag hade hört rykten redan i vintras att de skulle köra i år. Sändningen äger rum den tredje, fjärde och femte mars. Det blir tre tretimmarssändningar, två semifinaler och final och 36 låtar som gör upp om segern. Det sänds direkt från 21 till midnatt. Där kan man snacka om att bränna av allt på en gång.

Jovan Radomir med Beppe Starbrink och Sofia Rågenklint i ”Go’kväll”.
Jovan Radomir med Beppe Starbrink och Sofia Rågenklint i ”Go’kväll”.

Jovan Radomir ledde redan 2020 Serbiens uttagning till Eurovision, ett mastodontjobb som han medger är dränerande, men roligt.

– Man är otroligt uppskruvad för det är både roligt och högt tempo. Tröttheten kommer någon timme efter, typ klockan ett på natten. Men jag har ett bra team där borta och så delar jag scen med Dragana Kosjerina som är en av de största programledarna i Serbien så det känns bra.

Hur många är det som tittar?

– Jag vet inte riktigt, men det är en miljonpublik. Det jag känner är att svenska är mitt förstaspråk, serbiska är mitt andraspråk, men det funkar, jag känner mig trygg med Dragana. Det är otroligt roligt att göra det här uppdraget och jag har levererat Serbiens poäng från Sverige i Eurovision Song Contest två gånger och via det så känner de igen mig.

Är det bra betalt?

– Det är ett land som inte har den svenska ekonomin, det går inte att jämföra med Melodifestivalen, så kan man säga.

Ska du fortsätta på ”Go’kväll”?

– Ja, det gör jag hela våren ut och det är jättekul. Det här blir bara en rolig avstickare.

Skulle du vilja leda svenska Mello?

– Jag är nog för gammal för det plus att det nog är en större utmaning att leda den serbiska uttagningen. Det är dessutom kul att jobba på modersmålet.

Jovan Radomir har tidigare varit den svenska urvalsjuryns ordförande och har även varit programledare för ”Eurovision countdown”, ett program som sändes 2008 och 2009 inför finalen de åren.

Publisert:

LÄS VIDARE