Eurovision song contest

Trots kopplingar till G:son: godkänns som jury

Jobbat med svenska låtskrivaren – får ändå döma i Eurovision

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

Norska stjärnan Guri Schanke har jobbat med svenska Thomas G:son som tävlar i Eurovision.

Ändå godkänns hon som en av Norges jurymedlemmar i tävlingen.

– Schanke är inte knuten till någon av de deltagande låtarna eller artisterna, vilket betyder att hennes röster kommer att lämnas opartiskt och oberoende, säger en talesperson för EBU till Dagbladet.

Melodifestivalveteranen Thomas G:son har skrivit Maltas Eurovision-låt ”Taboo” som framförs av Christabelle.

Samtidigt har norska stjärnan Guri Schanke tillkännagetts som medlem av Norges jury. Detta trots att Thomas G:son också skrivit den låt som Guri Schanke tävlade med i Eurovision 2007, ”Ven a bailar conmigo”.

Strikta regler

Eurovision song contests regler är mycket strikta när det gäller jurymedlemmarna och säger bland annat:

”Inga jurymedlemmar får ha några som helst kopplingar till någon av de deltagande låtarna och/eller artisterna som framträder i tävlingen på ett sådant sätt att att de inte kan rösta fullständigt oberoende och opartiskt.”

Trots G:son-kopplingen – godkänns av EBU

Men trots Schankes kopplingar till den svenska låtskrivaren har Eurovision-arrangören EBU bestämt sig för att godkänna hennes medverkan i den norska juryn, skriver norska Dagbladet.

– EBU är medveten om det faktum att G:son skrivit en låt som Schanke framförde 2007. Det är dock inte skäl att tro att Schankes tidigare anknytning till G:son kommer att påverka några av besluten som hon tar. Schanke är inte knuten till någon av de deltagande låtarna eller artisterna, vilket betyder att hennes röster kommer att lämnas opartiskt och oberoende, precis som övriga medlemmar i juryn, säger en talesperson för EBU till Dagbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyko fyller år - firar med upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert:

LÄS VIDARE

”Trodde det var värre att vara dömd än att inte vara det”

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

Thomas G:son