Eurovision song contest

Erkänner jurymissen: Fel poäng delades ut under Eurovision

Efter Nöjesbladets påtryckningar: Nu korrigeras resultatet för 20 länder – Lundvik slutar femma

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

Fel poäng delades ut under Eurovision-finalen.

Efter påtryckningar från Nöjesbladet går nu EBU ut och korrigerar misstaget – vilket gör att John Lundvik slutar femma i tävlingen.

”Vi beklagar djupt att det här felet inte identifierades tidigare”, skriver EBU i ett uttalande.

Efter påtryckningar från Nöjesbladet går Eurovision-arrangören EBU nu ut med att ett stort misstag begicks under finalen i lördags. Fel poäng delades ut i direktsändningen, till totalt 20 länder.

Nu korrigeras därför resultatet. Ändringen leder till att Nordmakedonien och inte Sverige blir jurygruppernas vinnare, men samtidigt slutar John Lundvik och ”Too late for love” på en femteplats istället för sjätteplatsen och knuffar därmed ner Norges Keiino en placering.

Vitryska juryn sparkades – sen gick det fel

Misstaget började med att Vitrysslands jury sparkades inför finalen efter att medlemmarna hade avslöjat hur de hade röstat i sin semifinal. De vitryska poängen ersattes istället av ett så kallat aggregerat resultat, en sammanvägning av andra länders jurypoäng, baserat på länder som traditionellt sett brukar rösta snarlikt med Vitryssland.

Det var här det gick fel. För de poäng som delades ut i lördags liknande inga annan jurypoäng. Bland annat gavs 12:an till Israels bidrag, en låt som inte fick några andra poäng från jurygrupperna över huvud taget.

Vitryska jurypoängen blev fel i Eurovision-finalen i Tel Aviv.


”Efter EBU kan bekräfta att vi har upptäckt att ett felaktigt aggregerat resultat använts, på grund av den mänskliga faktorn”, skriver Eurovision-arrangören i ett uttalande.

EBU gjorde samma misstag som Lina Hedlund

Detta efter att fans från hela Europa reagerat på det märkliga resultatet. Twitter-användaren Euro_Bruno kunde också konstatera att EBU med största sannolikhet vänt på hela röstningsrankningen och gett högst poäng till den låt som egentligen rankats allra lägst, precis som svenska jurymedlemmen Lina Hedlund av misstag råkade göra under sin semifinal.

Under onsdagsförmiddagen krävde Nöjesbladet svar från EBU:s Eurovision-chef Jon Ola Sand och företaget Digame som är ansvariga för Eurovision-röstningen. Beskedet kom på ondagskvällen. EBU erkänner misstaget och väljer att ändra resultatet.

Sverige går om Norge

TOPP 10Resultatet under lördagens finalEfter EBU:s korrigering – så blir slutresultatet
1Nederländerna (492)Nederländerna (498)
2Italien (465)Italien (472)
3Ryssland (369)Ryssland (370)
4Schweiz (360)Schweiz (364)
5Norge (338)Sverige (334)
6Sverige (332)Norge (331)
7Azerbajdzjan (297)Nordmakedonien (305)
8Nordmakedonien (295)Azerbajdzjan (302)
9Australien (285)Australien (284)
10Island (234)Island (232)

”Av respekt för såväl deltagande artister som EBU-medlemmar önskar vi korrigera finalresultatet i enlighet med reglerna”, skriver EBU i ett uttalande och fortsätter:

”EBU och våra partners Digame och Ernst & Young beklagar djupt att det här felet inte identifierades tidigare och vi kommer att se över processerna och de kontrollinstanser som finns för att förhindra att det här händer igen”.

LÄS OCKSÅ

Röstningsskandal i Eurovision: Skulle Lundvik egentligen ha kommit 5:a? - Schlagerbloggen

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Christer Björkman svårt sjuk – inlagd på sjukhus i Israel efter Eurovision

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

EBU (Europeiska radio- och tv-unionen)

John Lundvik

Jon Ola Sand

AB Voice