Eurovision song contest 2017

”Tusentals poliser upprätthåller ordningen i Kiev”

Inget lämnas åt slumpen – Eurovision ska ge Ukraina upprättelse

avAndreas Hansson

1 av 5 | Foto: Robin Lorentz-Allard /

KIEV. Eurovison ska ge Ukraina upprättelse efter krigsrubrikerna.

Inget lämnas åt slumpen: tusentals poliser och nationalgardister har kallats in för att garantera säkerheten.

– De har väl i princip satt in allt de har, säger Martin Hagström, Sveriges ambassadör i Kiev.

Horder av poliser och militärklädda nationalgardister kantar gatorna i centrala Kiev, runt arenan står de utposterade i flera nivåer. Rör man sig genom centrala huvudstaden ser man frekvent uppställda militärfordon och polisbilar med blåljus.

– Jag tycker det är skitbra, man känner sig väldigt trygg. Det var hård säkerhet i Stockholm förra året också, men här ser man mer poliser och militärer när man bara går ut och går, säger svenska artisten Robin Bengtsson.

”Särskilda säkerhetspådrag”

EBU och de ukrainska myndigheterna vill av säkerhetsskäl inte gå in på hur stor och omfattande insatsen är.

– Människors säkerhet är kärnfrågan för de ukrainska säkerhetsmyndigheterna, de har stor erfarenhet efter att ha anordnat evenemang av samma storlek: Eurovision 2005, Europamästerskapet i fotboll 2012 och VM för herrhockey förra året, säger en representant för EBU.

Martin Hagström, Sveriges ambassadör i Ukraina som bott i Kiev sedan oktober kan konstatera att myndigheterna satsat mycket på säkerheten. Inte minst eftersom frigörelsen från Sovjet firades i tisdags.

– Bakgrunden till det är den ryska aggressionen mot Ukraina, att det pågår en väpnad konflikt i en del av landet. Det är långt från Kiev men det innebär ändå att de gör särskilda säkerhetspådrag. Det är många tusen poliser och nationalgardister som upprätthåller ordningen.

”Har satt in allt de har”

Kriget har enligt FN skördat 10 000 människoliv. Dagligen kommer rapporter om fler dödade eller skadade i östra Ukraina.

– Ingen i landet är omedveten om det, men många ukrainare känner nog att rapporterna i internationell media inte gör landet rättvisa. Ukraina är ett stort land med spännande stadsliv, restauranger och grönska som inte ofta kommer fram, säger Martin Hagström.

Därför är Eurovision song contest ett viktigt pr-redskap.

– Det är viktigt för Kiev att visa upp sig från sin bästa sida och att det inte ska hända något. De har väl i princip satt in allt de har för att upprätthålla säkerheten, säger Martin Hagström.

Under torsdagskvällen hade EBU ingen information om några inträffade säkerhetsincidenter.

ARTIKELN HANDLAR OM