Felix Sandman är en av två värdiga vinnare

SOLNA. Har inte funnits många goda nyheter i programmet i år.

Men här är en:

Felix Sandman har blivit en vinnarfavorit.

Lagom till finalen toppar ”Every single day” med Felix Sandman svenska Spotify.

Det var på tiden. Vem skulle annars göra det från årets tävling?

”In my banana”?

Eller hette den ”In my cabana”?

Att landet knasboll, det vill säga Sverige, röstade Sandman till andra chansen verkar bara ha varit ett tillfälligt hjärnsläpp.

Betyder detta att Felix Sandman vinner på lördag?

Inte alls, faktiskt.

1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Alla deltagare i årets final av Melodifestivalen.

Samir & Viktor har också legat etta på Spotify i år med tut-uppvisningen ”Shuffla”. Men chansen att de vinner är ungefär lika stor som att brunhögern nyktrar till, blir LBTQ-aktivister och går längst fram i nästa Prideparad.

I fjol toppade Wiktoria Spotify-listan före finalen men blev folkets tvåa. Och tillsammans med juryns röster sjönk hon till sjätte plats.

Och 2014 ägde Ace Wilder den strömmade musiktjänstens fjälltopp med ”Busy doin’ nothin’”, men blev slagen av Sanna Nielsen med två ynka poäng.
Om tittarnas poäng fördelas lika jämnt som de senaste åren utser juryn guldmedaljören.

Och att förutsäga hur jurygrupperna gödslar med sina poäng är ungefär lika svårt som att gissa hur många planeter som har utomjordiskt liv i Vintergatan.

Kan vara lätt att glömma bort, men det ursprungliga syftet med Melodifestivalen är att vaska fram ett bidrag som kan göra succé i Eurovision Song Contest.

ESC är i regel en poptävling där fenomen som finska gummimasker och portugisiska arvtagare till tecknade Disney-syrsor vinner. Och eftersom Sverige inte har något sådant fenomen i år kan det löna sig att titta åt Felix Sandmans eller Benjamin Ingrossos håll.

Båda två bör kunna placera sig hyfsat i Lissabon.

Slutresultatet är kanske den enda behållningen som finns kvar i årets säsong av Melodifestivalen.

Finalen är dessutom sista chansen för SVT att bärga det urspårade lokomotivet.

Efter att andra chansen fick de lägsta tittarsiffrorna sedan andrasorteringen kavlades ut till en egen vecka 2007 är the båtten antagligen nådd, eller?
Kalla mig inte negativ, men i år fick pressen kanske uppleva finalveckans höjdpunkt redan under artisternas repetitioner på torsdag i Friends arena.

Här är en snabbrepris:

Samir & Viktor avbröt sin låt vid ett tillfälle. Mariette stod och pekade uppe på en pyramid. Jessica Andersson trampade ut på en ramp. Renaida saknade en dansare som inte hunnit hem från New York. Roland Järverup sa ”mmmmm”.

It was a ball, som jänkarna brukar säga.

På lördag är risken däremot överhängande att SVT förstör upplevelsen med enfaldig glitter-content.

Och vi som hade det så trevligt.

avMarkus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM