Tittarfiasko för ”Andra chansen”

Lägsta siffrorna någonsin

MELODIFESTIVALEN

”Andra chansen” i lördags blev ett tittarfiasko.

Det är de sämsta siffrorna någonsin sedan upplägget gjordes om 2007.

– Det är faktiskt ett fullkomligt fiasko när det gäller Melodifestivalen, skriver Nöjesbladets schlagerexpert Tobbe Ek i ett sms.

Tittarsiffrorna i årets Melodifestival har rasat deltävling efter deltävling. Nu kommer siffrorna för årets ”Andra chansen”, och det är de lägsta någonsin sedan man gjorde om upplägget 2007 och programmet fick en helt egen vecka. Två och en halv miljon såg programmet i lördags, vilket är en halv miljon färre än förra året.

”Två och en halv miljon tittare är succé för vilket program som helst, men det är faktiskt ett fullkomligt fiasko när det gäller Melodifestivalen”, skriver Nöjesbladets schlagerexpert Tobbe Ek i ett sms.

”Har förlorat greppet”

Han menar att Melodifestivalens redaktion inte längre kan skylla på OS eller att tv-tittandet överlag är sämre.

”För varje vecka som går blir det allt mer tydligt att ansvariga för årets tävling helt har förlorat greppet om vad som får tittarna att stanna kvar.”

Tobbe Ek påpekar att sju av årets finalbidrag just nu ligger på topp tio mest spelade låtar på Spotify.

”Det innebär faktiskt att musiken står sig väl i konkurrensen. Nej det är innehållet i programmet i övrigt som får tittarna att stänga av”, skriver han.

1 av 3 | Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Melodifestivalens projektledare Anette Helenius

Är orolig för framtiden

Han skriver också att det inte är tävlingsproducenten Christer Björkman man ska hålla ansvarig för årets fiasko.

”Christer har aviserat att han tänker gå i pension efter 2020. Då är det läge att bli orolig för Melodifestivalens framtid på riktigt.”

”Melodifestivalens” projektledare Anette Helenius medger att tittarsiffrorna är lägre än önskat.

”Vi hade hoppats på lite fler tittare i Andra chansen, men vi visste att vi inte skulle nå upp till förra årets siffror då vi hade tidigare Eurovision-vinnaren Loreen i Andra chansen”, skriver hon i ett sms till Nöjesbladet.

Hon vill dock vänta med en slutgiltig analys tills efter finalen, då hon säger att siffrorna för de som har streamat programmet adderas först senare.

ARTIKELN HANDLAR OM