Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Covid stoppar inte 70-plussarna från schlagern

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jessica Gow/TT
Eva Rydberg och Ewa Roos tävlar i Melodifestivalen med låten "Rena rama ding dong".

MELODIFESTIVALEN

Senast Eva Rydberg tävlade i Melodifestivalen var ingen av lördagens konkurrenter ens födda. Nu är hon tillbaka med bästisen Ewa Roos.

– Vi är så gamla att vi hade kunnat vara Christer Björkmans föräldrar, säger hon.

1977 intog Eva Rydberg Melodifestivalscenen på Cirkus i Stockholm med bidraget "Charlie Chaplin", skrivet av Tomas Ledin. Det var hennes första och enda medverkan i tävlingen – fram till nu.

På frågan om varför hon ville göra comeback svarar hon tvekande.

– Ville och ville, det kom som en chock. Jag fick låten skickad till mig med frågan om jag ville vara med i Melodifestivalen. Jag fastnade väldigt starkt för låten och sade, "Varför inte? Men då vill jag ha med mig Ewa Roos, min bästa väninna", säger Eva Rydberg.

Ewa Roos är liksom Eva Rydberg veteran i underhållningssammanhang, men hon har aldrig tidigare medverkat i Melodifestivalen. Att deras bidrag "Rena rama ding dong" ens skulle komma med i tävlingen hade de inte väntat sig.

– Jag fick en smärre chock, först tänkte jag, "Nej ni skojar. Å herre gud, vad fanken har du ställt till med?", säger Ewa Roos.

"Litar på tv"

Duon är äldst i årets Melodifestival och med sina 71 respektive 77 år tillhör de riskgruppen för coronaviruset. Däremot är ingen av dem rädda för att smittas i samband med inspelningen.

– Vi litar på tv, de har en sådan organisation att det är otroligt. Vi får ta tempen varje dag, tvätta händerna, jag har nästan eksem nu av allt tvättande, säger Eva Rydberg.

Båda är vana vid att arbeta intensivt med olika produktioner, särskilt under sommaren. I år har dock stora delar av underhållningsbranschen satts på paus, och de har levt isolerade i sina hem.

– Som vi har skött oss! Vi går inte ut och handlar under de värsta tiderna och vi håller oss ifrån folk. Sedan säger man till också, "nu är du för nära, nu får du backa". Jag är inte rädd för att säga till, säger Ewa Roos.

Men trots att de har haft tråkigt på grund av de uteblivna jobben, har pausen också fört någonting gott med sig.

– Det har varit ganska trevligt att man fick en ledig sommar, jag har inte haft många sådana, säger Eva Rydberg.

Hoppas på genombrott

Låten "Rena rama ding dong" beskriver de som en parodi på Tiktok, Facebook, Instagram och "allt vad medier heter", men med glimten i ögat. Själva har de begränsad erfarenhet av sociala medier-appar.

– Jag har sett mitt yngsta barnbarn hålla på och undrade vad hon gjorde. Jag trodde att hon hade blivit tokig, men det var Tiktok, berättar Ewa Roos.

Hur bidraget klarar sig i veckans tävling vill de inte spekulera i, de har ännu inte hört konkurrenternas låtar. Men de håller hoppet uppe.

– Vi kanske äntligen får vårt genombrott, säger Ewa Roos

Publicerad:

LÄS VIDARE