Mejla

Markus Larsson

En av de knäppaste repetitionerna som SVT har gjort

Publicerad:
Uppdaterad:

MELODIFESTIVALEN

GÖTEBORG. I dag fortsatte komedin.

Jan Johansen repade utan att vara på plats.

Beslutet att diska Thorsten Flinck saknar inte komiska konsekvenser.

Vi har till exempel sällan sett en lika underhållande repetition som när, häng med nu, ersättaren Jan Johansen tränade in numret ”Miraklernas tid” genom en ersättare. The Real Janne J anländer nämligen först till fredagens genomkörning.

I stället fick en person ur SVT:s crew hoppa in och hålla i en mikrofon i tre gånger tre minuter, utan att sjunga. Det är så konstigt att man börjar prata tyska:

Weltklasse.

I första tagningen stod han och tittade åt vänster med ett fast grepp om mikrofonen. Sedan sneglade han åt höger. Fötterna hade fikapaus och rörde sig inte en millimeter. Musiken, utan sång, tonade ut. Ljuskäglorna viktes in.

En artist saknades på genrepet i Göteborg.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
En artist saknades på genrepet i Göteborg.

Spänningen inför tagning två var olidlig, ungefär som sista kvarten i årets Super Bowl-match mellan San Francisco 49ers och Kansas City Chiefs. Vad skulle den ofrivillige krocktestdockan för en annan krocktestdocka hitta på nu?

Denna gång burrade han upp sig och rörde lite på läpparna i verserna. Det var dock lite oklart om han mumlade texten i ”Miraklernas tid”. Kanske fanns det en antydan till orden om att ”askan är bästa jorden” där någonstans. Eller, vilket kanske är en rimligare gissning, imiterade han en slug tecknad ”zoom-zoom”-kolibri klockan 15.00 den 24 december?

Stor succé. Till och med de halvtomma kaffemuggarna mellan den samlade pressens stolsben drack sig själv på bit av glädje. Och tagning nummer tre?

Där satt den. Där satt den. Så här kan också en arbetsdag se ut i ett svenskt liv, 2020.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
”Carola-klass” på Anna Bergendahl enligt Larsson.

Kom aldrig mer och säg att det inte är roligare i Göteborg. Ingen trodde det var möjligt, men SVT har av nöd skapat ännu en klassisk torsdagsrepetition. Det makalösa mimet är däruppe med Björn Ranelids ”Mirakel” och Edward Bloms gaffel.

Jag vet att publiken förväntar sig sång i Melodifestivalen, men kan bidraget verkligen bli mer underhållande med Jan Johansen? Hur skulle det vara möjligt?

Allt detta bygger på att SVT vaskade Flinck på mycket obegripliga grunder.

Eftersom uppmärksamhet är tävlingens drottning Elizabeth II kan kanalen också ha krattat för en knäpp skräll. Den resan började i så fall här.

Ingen annan ”artist” i tävlingens historia har härmat ett dörrstopp med samma pondus sedan Robin Bengtsson stod still i Linköping i lördags.


PODD Det händer med alla pengar runt Melodifestivalen

I dagens Aftonbladet pratar vi om ekonomin kring Melodifestivalen. Varför är SVT så hemliga med att redovisa kostnaderna och hur påverkar det att skattebetalarna bidrar till tävlingen? Gäster är Mikael Törnwall, reporter på Svenska dagbladet som granskat ekonomin och Tobbe Ek, reporter på Nöjesbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE