PRESENTERAS AV

Nu släpper SVT alla kvällens mello-låtar

Krismöte efter att Loreens låt läckt: Vidtar åtgärder – skivbolaget ser över rutiner

1 av 4
MELODIFESTIVALEN

SKELLEFTEÅ. Bara timmar innan tv-sändningen har segertippade Loreens låt läckt på nätet.

Vid SVT:s och skivbolagets krismöte visade det sig att Warner musics samtliga schlagerbidrag läckt ut.

– Med anledning av situationen kommer SVT att lägga ut samtliga finallister och kvällens tävlande bidrag, säger Christer Björkman.

Loreens låt lades ut på Itunes – flera timmar innan låten deltagit i veckans delfinal av Melodifestivalen i Skellefteå.

Tävlingens bidrag regleras av strikta regler från SVT, där låtar kan diskas om de publiceras utanför SVT:s regi i förväg.

Under dagens genrep i schlagerarenan i Skellefteå publicerade Norran uppgifter om att Loreens ”Statements” lagts ut på internetforum. Då satte sig skivbolaget Warner music och SVT i ett blixtinkallat krismöte – och kunde konstatera att det inte bara var hennes bidrag som läckt ut och inte bara på enskilda forum – alla Warner musics schlagerbidrag har lagts ut i sin helhet på Itunes.

Släpper alla låtar tidigare

För att det ska bli rättvist för de tävlande har SVT nu beslutat sig för att släppa alla låtbidrag tidigare än planerat. I en kommentar till SVT bekräftar Christer Björkman att låten har läckt och förklarar beslutet.

– Med anledning av situationen kommer SVT att lägga ut samtliga finalister och kvällens tävlande bidrag på SVT:s plattformar så att alla kvällens tävlande bidrag har samma förutsättningar, säger han.

Lades ut på Itunes för tidigt

Han berättar i ett uttalande till Nöjesbladet att läckan beror på tidsskillnader mellan olika kontinenter.

– Det beställda releasedatumet är den 26 februari och när Australien passerade midnatt för ett par timmar sedan publicerades låtarna. Då det är tredje part som har agerat, i det här fallet Itunes, så vidtar vi inga åtgärder som påverkar tävlingen, säger han.

Han menar att tävlingens regler inte brutits.

– Eftersom varken artisterna eller deras skivbolag har haft något uppsåt i den uppkomna situationen så har inte våra regler brutits och därför kommer SVT inte vidta några åtgärder, säger han.

Skivbolaget ser över rutiner

När Nöjesbladet når Camilla Bjering von Zweigbergk på Warner music via sms påpekar hon att den svenska marknaden inte påverkats av läckan.

”Viktigt att understryka är att låtarna alltså inte går att köpa i Sverige ännu. Det hela är enbart orsakat av den mänskliga faktorn”, skriver hon.

Kommer ni se över era rutiner gentemot Itunes?

”Vi har bra rutiner med iTunes men kommer naturligtvis att säkerställa detta nästa gång vi har att göra med en release som är tidsbestämd och worldwide”, skriver Camilla Bjering von Zweigbergk.

Det är inte första gången läckor på nätet drabbar Melodifestivalen. 2010 kom både Peter Jöback och Sibel Redzeps bidrag ut innan tävlingen börjat och förra året lades Lisa Miskovskys låt ”Why start a fire” upp på en fransk sajt. 2013 lades alla bidrag upp på Last.fm i förväg.

ARTIKELN HANDLAR OM