Misstaget som kan kosta Benjamin segern

Fansens avundsjuka på Sverige blev till raseri mot Ingrosso

avTorbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

LISSABON. Han tog sig lätt vidare till final – men ett misstag jagar honom fortfarande.

Eurovision-fansens utbredda Sverige-avundsjuka riskerar att fälla Benjamin Ingrosso i finalen.

– Jag vill verkligen säga att jag är ledsen om jag har förolämpat någon, säger han på en presskonferens i Lissabon.

Benjamin Ingrosso, 20, är klar för Eurovision-final. Men ett misstag kan stoppa hans chanser till seger.

Han ställde upp på en videointervju där han fick se tio sekunder av varje låt i årets Eurovision för att snabbt reagera på vad han såg.

Videoklippet med Benjamin Ingrosso låg inte uppe i mer än en halvtimme, men drygt två veckor senare jagar det honom fortfarande.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Benjamin Ingrosso till final i Eurovision – men avundsjukan på Sverige kan kosta honom förstaplatsen.

”Folk blev verkligen förbannade”

För där Benjamin skämtsamt tyckte till om en trummis som inte spelade i takt och om hur San Marinos tv-produktion såg lågbudget ut har många Eurovision-fans sett det som hån mot andra artister.

– Jag reagerade inte över låtarna, för det kan man inte göra när man bara hör tio sekunder. Så det var bara på vad jag såg och det blev fel. Jag bad om ursäkt för jag vill inte vara den som pushar för näthat eller mobbning. Men det liksom eskalerade och folk blev verkligen förbannade på mig, säger han.

Trots att han flera gånger bett om ursäkt har kritiken mot Benjamin fortsatt på plats i Lissabon. På en presskonferens får han frågan om det inte är dags att be om ursäkt för videon som publicerades av den populära Eurovision-sajten Wiwibloggs.

– Jag vill verkligen säga att jag är ledsen om jag har förolämpat någon, säger han.

Bland Eurovision-fansen finns en utbredd beundran för den svenska Melodifestivalen och hur SVT och skivbolagen satsar stora pengar på att ta fram vårt tävlingsbidrag.

Avundsjuka på Sverige

Men det finns också en underliggande avundsjuka över Sveriges framgångar i Eurovision genom åren.

– Sveriges succé i Eurovision och bilden av att Christer Björkman på nåt sätt är högsta hönset gör de svenska deltagarna till måltavla för troll och extrem kritik. Jag tror inte att artister från andra länder skulle ha fått lika mycket kränkande kommentarer om de hade sagt liknande saker, har Wiwibloggs chefredaktör William Lee Adams tidigare sagt till Nöjesbladet om varför sajten valde att plocka bort videoklippet.

Så när Benjamin Ingrosso viker två timmar åt intervjuer med internationell press stålsätter han sig inför kommande frågor – men kan pusta ut efteråt.

– Det blev bara en fråga om det. Och det var ingen som var sur, utan bara undrade vad som hände och varför jag tror att folk blev arga över det. Det är jättebra att de frågar, tycker jag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM