Mejla

Torbjörn Ek

SVT-chefen trollar med siffror och lurar tittarna

Tobbe Ek om krisen för Melodifestivalen: ”Tv-tittarna har sagt sitt. Och de har stängt av.”

MELODIFESTIVALEN

”Huuuuhhhhhhhhh”.

Den där sucken av lättnad från SVT-huset hördes över stora delar av Stockholm.

För Melodifestivalens final var inte rekordsämst som befarat.

Att vara tredje sämsta finalen sedan deltävlingarna infördes bör inte ge någon tårta i tv-huset på Gärdet i Stockholm i dag.

Men ändå lär ansvariga för produktionen dra en enorm suck av lättnad. För 3 551 000 tittare är fler än både 2014 (3 302 000) och 2016 (3 464 000).

Men sucken av lättnad kan bara tillåtas vara tillfällig.

För finalen tappade ändå en kvarts miljon tv-tittare jämfört med förra året. Och det går inte ens att jämföra med med guldåren 2006 (4 242 000) och 2013 (4 129 000).

Peter Nyrén, med titeln programbeställare för underhållning på SVT, är chef över Melodifestivalens chefer. Han gör sitt bästa för att trolla med siffror och statistik, han vill gärna lura tittarna och få det att verka som att Melodifestivalen inte alls har tappat publik.

”Det här landar ju någonstans i mitten av de senaste fem åren”, säger Peter Nyrén till min kollega.

Ingen i Melodifestivalens ledning kommer att kunna känna sig säker

Men fler kan leka den leken. Jag till exempel. Som roat mig med att slå ihop samtliga veckors tittning de senaste fem åren. Och då hamnar årets turné på den sämsta siffran totalt sett med bred marginal.

Peter Nyrén vill helst av allt lägga all skuld på oss i medierna. Att vi med rubriker målat upp en Melodifestival-kris som inte finns.

Sanningen är att tv-tittarna har sagt sitt. Och de har stängt av.

Det är vad alla siffror visar.

Anledningen är enkel. Programmen har inte varit tillräckligt bra. Manus, mellanakter, sketcher, artistpresentationer, regi, programlederi. Det vill säga underhållningen. Allt behöver ses över.

Så den där sucken av lättnad i tv-huset. Den måste vara högst tillfällig och bara bero på att ingen får sparken just idag.

Men om Peter Nyrén gör sitt jobb ordentligt kommer ingen i Melodifestivalens ledning att kunna känna sig säker på att få behålla sitt jobb till nästa år.

Och som av en händelse finns ju en populär tidigare Melodifestival-chef tillgänglig. Christel Tholse Willers lämnade rollen som vd för Utbildningsradion i november under stort debacle. Men hon har tidigare framgångsrikt chefat över både Melodifestivalen och jobbat med Eurovision.

Räkna med ett telefonsamtal från Peter Nyrén inom kort, Christel!

ANNONS EXTERN LÄNK

3 för 2 på damtrosor hos Lindex! Få den billigaste på köpet. Rabatten dras av i kassan. Handla här

Lindex

Av: 

Torbjörn Ek

Publisert:

LÄS VIDARE

Så blev Sverige en supermakt i Eurovision

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

Tobbe Ek

Christel Tholse Willers