Christer Björkman: ”Ska titta på hjärtat”

Funktionen avslöjar resultatet i förväg: ”Ska fundera på om det förstör spänningen”

Publicerad 2018-03-05

KRISTIANSTAD. Hjärtat avslöjar resultatet i förväg.

Enligt Christer Björkman kommer SVT att se över funktionen till nästa år.

– Jag tror att man ska titta på det som ni har gjort, säger han.

Det pulserande appröstningshjärtat avslöjar resultatet i Melodifestivalen direkt under bidragen.

För den som sitter och tar tid på pulseringarna är antalet röster avslöjat långt föra resultatshowen vilket har diskuterats flitigt under årets upplaga av tävlingen.

– Vi har diskuterat det av just den anledningen men egentligen tror jag att det är väldigt få som klockar hjärtat. Den här kritiken var uppe förra året också och då avfärdade vi den snabbt eftersom hjärtat tillför så mycket andra saker i programmet, säger tävlingens projektledare Anette Helenius.

”Sitter i bussen och försöker tyda”

Tävlingsproducenten och Melodifestivalnestor Christer Björkman håller med.

– Jag tycker att det är rätt spännande att följa det där själv, jag sitter i sändningsbussen och tittar och försöker uttyda resultatet och blir triggad när hjärtat brinner, men jag sitter inte med stoppur som ni.

Hjärtats pulsering bygger på en algoritm som kalibreras utifrån en tiogradig skala, som gör att det brinner på en av tio nivåer. Anette Helenius säger att man inte kommer skruva på gränsvärdena för denna under årets upplaga av tävlingen.

”Ska titta på det”

– Det skulle man kunna göra, men jag tror inte att det kommer behövas. Jag tror att det blir större ingångsvärden i finalen än tidigare veckor, men vi vill ogärna gå in och ändra i appen eftersom det är vårt enda levande instrument. Vi vill vara helt säkra på att det fungerar som det ska. Och jag ser inte att problemet är så överhängande att vi faktiskt behöver göra någon åtgärd.

Enligt Christer Björkman kommer funktionen dock att ses över till nästa år.

– Vi gör ju ingen sådan utvärdering mitt under pågående turné men vi tittar på flera saker efteråt och detta är en sådan sak vi kommer se över. Jag tror ju inte att det sitter en massa människor med stoppur. Men jag tror att man ska titta på det som ni har gjort och fundera på om det förstör eller förtar spänningen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln