Nöjesbladet avslöjar: Kultbandet till Mello

Drängarna tävlar i Melodifestivalen – 25 år efter kontroversiella hiten

Nöjesbladet avslöjar: Drängarna tävlar i Melodifestivalen.

Enligt källor med god insyn har det kultförklarade bandet fått en plats i tävlingen – 25 år efter genombrottet.

Nöjesbladet kan avslöja att hitmakarna i bandet Drängarna kommer att kunna fira sitt 25-årsjubileum på scenen i Melodifestivalen nästa år.

– Ja, de kommer tävla, de har fått med en låt, säger en källa med god insyn i Melodifestivalens arbete.

Åtta album

Totalt har Drängarna släppt åtta album efter genombrottet och flera låtar som släppts under det sena 2010-talet har nått mellan fem och nio miljoner streams vardera på Spotify.

Drängarna under Allsång på Skansen 2010.
Drängarna under Allsång på Skansen 2010.

En sammanräkning av spelningar som är listade på Drängarnas hemsida visar att de hittills under 2019 har hunnit framträda över 50 gånger och har ytterligare ett tiotal spelningar inbokade fram till slutet av året.

– De har haft låtar inskickade tidigare. Det är faktiskt lite märkligt att de inte kommit med tidigare med tanke på hur populära de faktiskt är runtomkring i landet, säger en källa.

Högsta domstolen

Drängarna slog igenom samma år som de bildades när de fick en jättehit med ”Vill du bli min fru” 1995. Men låten gjorde också att bandet hamnade i rätten i en infekterad domstolstvist. 70-talsrockarna i Landslaget tyckte sig känna igen åtta takter ur ”Vill du bli min fru” från sin egen ”Tala om vart du ska resa” och stämde Drängarna för plagiat.

Det gick ända till Högsta domstolen som 2002 gav Landslaget rätt, låten klassades som ett plagiat och Drängarnas skivbolag tvingades betala skadestånd och stå för Landslagets och musikförlaget EMI:s rättegångskostnader.

Två av de fyra originalmedlemmarna är fortfarande med i Drängarna, Robert Åhlin och Olav Fossheim, tillsammans med Magnus Olsson och Anders Wigelius som båda blivit medlemmar under 2010-talet.
 

PODD Tv-bönderna och kärleken

I åttonde avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” berättar Linn och Bea allt om tittarilskan mot TV4 efter förra veckans avsnitt.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE