PRESENTERAS AV

Tittare rasar mot Dani M på Melloscenen

Äter gratismat och ignorerar reportern på efterfesten – efter antisemitbråket

1 av 3
MELODIFESTIVALEN

LINKÖPING. SVT kristiseras för valet av antisemitismanklagade Dani M som mellanakt i melodifestivalen.

Själv ignorerar han alla frågor, men stöttas av SVT.

– Hans ursäkter har varit värdelösa förklaringar, säger Samuel Nudel som är med i Svenska kommittén mot antisemitism.

Dani M (Daniel Monserrat), 27, har mer än en gång anklagats för att sprida rasism och antisemitism, och kritiserats av bland andra Expo. 2015 gick han ut i ett inlägg på Facebook och bad om ursäkt.

”Judar och muslimer är två minoriteter i Sverige som båda vardagligen får utstå hot och främlingsfientlighet och i båda fall är det lika hemskt”, skriver han bland annat i inlägget.

”Något är skevt på riktigt”

Men kritiken har fortsatt från personer som anser att han fortsatt sprida antisemitiska idéer. När han framträdde som mellanakt under Andra chansen i Linköping ihop med Linda Pira blossade kritiken åter upp.

Hurrarop som ”Dani M räddade Mello” varvas med hård kritik mot SVT:s val av mellanakt.

”Ärligt talat SVT, Dani M?! Blir det Bedårande Barn feat. Jimmie Åkesson i finalen nästa lördag?” frågar en twittrare. En annan person skriver: ”Finns olika sätt att legitimera rasism, detta är ett”.

”När Dani M dyker upp på Melodifestivalen... då är något skevt på riktigt”, tycker en annan av kritikerna.

”Ursäkterna är värdelösa”

Samuel Nudel som är med i Svenska kommittén mot antisemitisms ungdomsnätverk är också missnöjd med SVT:s val. Han är en av de ihärdiga kritikerna, trots artistens ursäkter.

– Det är kanske inte det värsta som hänt, men det finns massor av artister att välja på. Märkligt att just välja en som så tydligt förknippas med antisemitism och konspirationism, säger Samuel Nudel till Nöjesbladet.

Han anser inte att ursäkterna gått på djupet och att han aldrig tagit tillbaka formuleringar som att en judisk elit styr världen genom banker och medier.

– Hans ursäkter har varit värdelösa förklaringar och inga ursäkter till vad han faktiskt uttryckt. Det är bara bortförklaringar, i andra intervjuer har han sagt att han står kvar vid sina ord, säger han.

SVT: Godtar ursäkten

Dani M vill inte utveckla saken när Nöjesbladet frågar, han ignorerar till och med alla frågor utan att ge minsta svar. Och ber sitt sällskap Linda Pira att även hon ignorera oss.

Men om andra tvivlar har SVT godtagit ursäkten från 2015.

– Jag har svårt att tro att kvällens reaktioner är kopplade till det han framförde på scenen. Det han framförde handlade just om det: att bli missförstådd, att få en andra chans. Det är det texten och budskapet går ut på, säger Anette Helenius, SVT:s projektledare för Melodifestivalen.

Du säger missförstådd, blev han missförstådd tidigare?

– Han säger själv att hans låt handlar mycket om det, att bli missförstådd.

ARTIKELN HANDLAR OM