Mendez: ”Självklart har det funnits återfall”

Melodifestival-aktulla Mendez berättar om comebacken i Sverige – och den ständiga kampen mot missbruket

avTorbjörn Ek

1 av 3

MALMÖ. Méndez vill återerövra tronen som Sveriges latino-kung.

Men på Melodifestivalens efterfest tänker han inte bli långvarig – på grund av sitt tidigare missbruk.

– Man blir aldrig frisk när det gäller det där, säger han.

Med 65 tatueringar, varav två i ansiktet till hans frus förskräckelse, är Méndez tillbaka i Sverige.

Det är dags att återerövra tronen som Sveriges latinokung.

På lördag gör han comeback i Melodifestivalen med låten ”Everyday”, sexton år efter succén med ”Adrenaline”.

– Taxichauffören kom ihåg mig, det känns kul, säger han med ett leende.

– Men för mig känns det alltid som att börja från scratch. Nu är det en helt ny generation unga som inte vet ett skvatt om mig. Jag hoppas att de ska lära känna mig, och inte bli skraja av mina tatueringar. Ibland kan det misstolkas, men jag har dem bara för att jag älskar tatueringar. That’s it.

Gjort dokusåpa

De senaste åren har Leopoldo Méndez, 42, tillbringat i Chile där han och familjen gjort den ”Familjen Osbourne”-inspirerade dopkusåpan ”Los Méndez” i fyra säsonger.

Men nu är han och familjen tillbaka i Sverige.

– Det blev perfekt med Melodifestivalen. Min fru, hon är lärare, men hon har inte kunnat jobba med det i Chile på grund av att utbildningarna ser olika ut. Så nu kan hon jobba med det hon älskar igen.

Efter genombrottet med sommarhitten ”Razor tongue” brottades Méndez med missbruksproblem. Sedan början av 2002 är han därför helnykterist.

– Jag dricker ingen alkohol. Genom alla de år som har gått så självklart har det funnits återfall, tyvärr. Jag är alltid ärlig med det. Man blir aldrig frisk när det gäller det där, det är som vilken sjukdom som helst. Man måste bara ta sin medicin.

”Hålla sig borta från faran”

Vad är din medicin då?

– Hålla på med musik. Familjen så klart. Hålla mig sysselsatt. Nu är det mycket gym som gäller. Jag går inte ut och klubbar heller som man gjorde förr. Hålla sig borta från faran är ganska viktigt.

Men som artist måste du väl ändå hamna i de situationerna, som på efterfesten nu på lördag.

– Du kommer se mig där kanske 5-10 minuter. Med all respekt. Det är inte för att jag är rädd, jag är äldre också mannen, jag är inte 25 längre. Det är kul att gå dit en stund och hälsa på, men man blir tröttare lite fortare nu, säger han med ett skratt.

ARTIKELN HANDLAR OM