Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

Här är svenska världsartisterna bakom Mello-låten

Kallar sig Hans och Greta – ledtrådarna avslöjade svenska duon

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

Spekulationerna har gått varma i Mello-världen: Vilka har skrivit humorlåten ”All inclusive” åt gruppen Sannex?

De kallar sig ”Hans och Greta” – men nu kan Aftonbladet avslöja att det i själva verket är svenska världsartisterna Smith & Thell.

– Den här låten är så långt från vad de brukar göra, säger en person med god insyn.

När SVT presenterade de tävlande bidragen i årets Melodifestival var det först inte många som höjde på ögonbrynen över dansbandet Sannex och låten ”All inclusive”.

Enligt Melodifestivalens utskick har låten skrivits av Greta Svensson och Hans Thorstensson. Men i låtskrivarkretsar började diskussionerna snart ta fart. Namnen var okända, i dansbandsvärlden, i den stora krets som brukar skriva låtar till SVT:s tävling och även i resten av den svenska musikbranschen.

Vilka var det egentligen som kallade sig för... Hans och Greta?

Sannex tävlar i Melodifestivalen med låten ”All inclusive”

Ledtråd bland Instagram-följarna

Victor Thell och Maria Smith på Polarprisutdelningen 2019

Spekulationerna gick varma, men ganska snart gav valet av de påhittade låtskrivarnas efternamn en tydlig ledtråg som pekade åt rätt håll. Svensson och Thorstensson. S och Th.

Ytterligare en ledtråd kunde hittas bland dem som följer Sannex på Instagram. Där återfinns mängder av dansbandsälskare, Melodifestivalkonkurrenter som The Mamas och Patrik Jean, Melodifestivalens huskoreograf Jennie Widegren. Och, kanske mer oväntat: Victor Thell.

Kunde det verkligen vara?

Jo, men visst.

Nu bekräftar flera personer med god insyn i Melodifestivalens kulisser att det är svenska världsartisterna Smith & Thell som har skrivit humorlåten om att åka på chartersemester åt dansbandet Sannex.

– Den här låten är så långt från vad de brukar göra så de har har valt pseudonymer istället som en kul grej, säger en person med god insyn.

Hits i USA

Smith & Thell har haft framgångar både i Europa och USA med hits som ”Forgive me friend”, ”Goliath” och ”Hotel walls”. Duon består av Thell, 29, och Maria Smith, 30, som både tillsammans och var för sig också har skrivit och producerat låtar åt en mängd andra artister, som Ava Max, Alan Walker, Darin, Molly Sandén, Victor Leksell, Tungevaag & Raaban och Isac Elliot.

Smith & Thell på Allsång på Skansen 2019

I Melodifestivalen har de tidigare tillsammans skrivit Oscar Zias ”Human” och Victor Thell har också varit med på exempelvis Samir & Viktors ”Groupie”. Men nu har de alltså valt att dölja sig bakom påhittade namn.

När Aftonbladet försöker nå Smith & Thell med frågor om varför de valt pseudonym och hur valet föll sig på just Hans och Greta väljer duons manager att hålla uppe charaden och svarar via sms:

”Antar att du skickat fel, frågan ska väl till nån Greta eller Hans?”

SVT: Kan inte hindra låtskrivare

Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson säger att det är upp till låtskrivarna hur transparenta de vill vara med sin identitet.

– Det finns inget i vårt regelverk som hindrar att låtskrivare använder pseudonymer. Det är upp till varje upphovsperson om man vill framställas med sitt riktiga namn eller inte. Vi kan inte hindra låtskrivare från att inte vilja offentliggöras i tv-programmet.

Får man kalla sig vad som helst?

– Nja. Man får ju inte använda ett namn som gör att man kan förväxlas med någon annan existerande låtskrivare eller känd person.

ANNONS

Bikinis, klänningar och strandkläder. Fynda sommarmode på Ellos sommar-rea!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tävlingen är redan avgjord - men kaoset var ett av årets bidrag

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

Sannex

Smith & Thell

Anette Brattström (fd. Helenius)