Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

SVT:s svar: ”Högst omoraliskt”

Utreder om någon i produktionen läckte resultatet eller satsade pengar på resultatet i Melodifestivalen

Melodifestivalens projektledare Anette Helenius: ”Vi behöver informera alla som arbetar med Melodifestivalen om att det är högst olämpligt och omoraliskt att spela på Mello”
Melodifestivalens projektledare Anette Helenius: ”Vi behöver informera alla som arbetar med Melodifestivalen om att det är högst olämpligt och omoraliskt att spela på Mello”

165 personer vet om resultatet i Melodifestivalen i förväg.

Nu har SVT inlett en utredning om någon läckte resultatet i förväg under finalen.

– Det är högst olämpligt och omoraliskt att spela på Mello om man har insyn som ingen annan har, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius.

När telefonslussarna stängt i lördags störtdök plötsligt oddsen för The Mamas att ta hem segern i Melodifestivalen.

Nu utreder SVT om någon i produktionen själv spelat eller läckt information om vinsten.

Ingen policy mot spel

Enligt Melodifestivalens projektledare Anette Helenius är det färre än tio personer som känner till resultatet direkt efter att telefonslussarna stängt. Men minuterna före vinnaren tillkännages för tv-publiken informeras hela produktionen över internradio för att scen-, ljus-, ljud-tekniker och fotografer ska hinna förbereda sig. Det innebär totalt omkring 165 personer.

Men SVT har inga regler som förbjuder spel på Melodifestivalens resultat.

– Vi har inga policys kring det. Det har inte behövts och vi har förtroende för våra anställdas omdöme, så jag tror inte att vi har haft anledning att ha en sån policy, säger Helenius.

Spelexperter menar att det måste vara någon hos er som har läckt informationen, eller som spelat själv? Vad säger du om det?

– Det här behöver vi utreda. Det är för tidigt att säga att det är en insiderläcka innan man har uteslutit alla andra möjligheter. Vi skulle också kunna ha blivit utsatta för ett olaga dataintrång, att någon har hackat appen. Eller möjligen att någon med stor tur lade in ett spel vid rätt tillfälle.

The Mamas vann Melodifestivalen 2020, men nu misstänks resultatet ha läckt ut i förväg.
The Mamas vann Melodifestivalen 2020, men nu misstänks resultatet ha läckt ut i förväg.

Behöver informera alla som arbetar

Och om det visar sig vara en läcka?

– Det är helt olämpligt.

Om ni inte lyckas få något tydligt svar, är det inte dags att införa en policy om spel?

– Jag tror inte att vi behöver fler policys. Jag tror att vi behöver informera alla som arbetar med Melodifestivalen om att det är högst olämpligt och omoraliskt att spela på Mello om man har insyn som ingen annan har.

I andra sammanhang där man vet om resultatet i förväg är det vanligt med sekretessavtal, är det något som ni överväger?

– Det måste vi ta ställning till när vi vet vad som faktiskt har hänt. Vi har högt förtroende för dem vi arbetar med, att de har hög moral och gott omdöme, men det återstår att se, vi behöver utreda det.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN