Tusse och dansarna stoppas från att umgås med delegationen

Oron i svensklägret – höjd säkerhet efter coronautbrottet i Eurovision

Publicerad 2021-05-17

ROTTERDAM. Tusse Chiza isoleras för att skyddas efter coronautbrottet i Eurovision.

Den svenska artisten och dansarna stoppas från att umgås med övriga i svenskteamet.

– Vi har skapat bubblor inom delegationen så att vi som är på scenen håller oss ifrån de som inte är på scenen, säger han.

Nu höjer det svenska teamet coronasäkerheten efter att personer i Polens och Islands delegationer har smittas av covid-19 och ytterligare två delegationer satts i karantän.

Inom den svenska delegationen skyddar man nu Tusse Chiza, 19, och dansarna genom att stoppa dem från att umgås med övriga delegationen.

– För mig personligen har jag blivit ännu mer försiktig . Jag tänker till ännu lite mer med hur jag rör mig på hotellet, tar handsprit innan jag rör hissen och så. Dessutom har vi gjort om lite internt i delegationen, i mindre bubblor, så vi från scenen försöker hålla oss från de som inte på scenen, säger Tusse efter att ha genomfört ett första genrep i Ahoy arena.

Den svenska delegationschefen Lotta Furebäck bekräftar att coronasmittan i Eurovision fått svenskteamet att bli ännu mer noggranna.

Delat upp delegationen

– Vi har redan varit väldigt noggranna med att hålla oss till restriktionerna, men det är klart att när man hör om de andra delegationerna så måste vi tänka till ännu mer. Därför har vi gått ännu längre nu och delat upp delegationen i mindre bubblor, så att om någon ändå skulle bli smittad så vet vi exakt vem som har träffat vem och när. Det är för allas säkerhet, säger hon.

– Men jag tycker att vi hela tiden har varit väldigt duktiga på att hålla avstånd, använda munskydd och tvätta händerna, allt som vi kan göra.

För Tusse vore det förödande om han skulle bli smittad nu, när han ska tävla i semifinalen på tisdagskvällen.

– Det är sista timmarna nu bara. Nu är det allvar, så vi är så försiktiga vi bara kan vara för att kunna genomföra det här, säger han.

Eurovision song contests första semifinal sänds tisdag 18 maj 21.00 i SVT1.

Aftonbladets reporter Torbjörn Ek och fotograf Robin Lorentz-Allard är på plats i Rotterdam för att bevaka Eurovision song contest.

ANNONS