Melodifestivalen

Bevakningen av schlagern presenteras av

Brandsta City Släckers om SVT-piken: ”Hade inte en susning”

Kunde ha varit med i Melodifestivalen 2020: ”Blev nog Drängarna istället...”

MALMÖ. SVT driver med Brandsta City Släckers ”underbara låtskatt” – men själva hade bandet inte bjudits in.

Ingen från Melodifestivalen hade hört av sig på förhand för att berätta om skämtet.

– Då får vi kolla vad de har gjort utav det, såklart. Vi är lediga i kväll, så det passar bra, säger frontmannen Glenn Borgkvist.

Brandsta City Släckers har haft en enda stor hit. Ändå inledde SVT lördagens deltävling i Melodifestivalen med orden:

”Efter succéer som Abbas ”Mamma Mia!” och Tomas Ledins ”En del av mitt hjärta” är det nu dags för ännu en jukeboxmusikal, byggd på Brandsta City Släckers underbara låtskatt”.

Öppningsnumret blir en parodi där en hel musikal bygger på en enda låt, ”Kom och ta mig (långt härifrån)”.

Bandet hade inte informerats om kvällens nummer när Aftonbladet når Glenn Borgkvist, 57, under lördagen.

– Nej, inte en susning! Men det är ju kul, då får vi kolla vad de har gjort utav det, såklart. Vi är lediga i kväll, så det passar bra, säger frontfiguren.

De hade heller inte bjudits in för att spela sin stora hit.

Väljs in i Hall of Fame: ”Galet”

Medan ABBA har en odiskutabel låtskatt och Tomas Ledin har en tjock katalog med hits har brandmännen från Helsingborg bara gjort sig kända för en enda låt.

– Många skrev sjukt bra låtar för Brandsta under de där åren, men ”Kom och ta mig” blev så stor att det fanns inte plats. ”Brandsta-klappen” vet man ju fortfarande vad det är, eller hur? säger frontfiguren Glenn Borgkvist.

Lina Hedlund, David Sundin och Linnea Henriksson i en ”Brandsta-klapp”.
Lina Hedlund, David Sundin och Linnea Henriksson i en ”Brandsta-klapp”.

Låtsasmusikalen som inleder Melodifestivalens fjärde deltävling vevar det klassiska Mello-bidraget från 2002 i poptappning, en rockvariant, som en smäktande kärleksballad och en eldig sexlåt; när Lina Hedlund försöker förföra sin ”man” David Sundin.

Samtidigt som det retas med brandmännen så får de även en hyllning, i och med offentliggörandet att Brandsta City Släckers väljs in i Melodifestivalens ”Hall of Fame”.

– Det känns helt galet att på 60 år vara bland de som gjort så pass stort avtryck. Vi är jätteödmjuka inför det, det är en stabil skara som är invalda, säger Glenn Borgkvist.

”Inte att man tar Robin istället för Brandsta”

Glenn Borgkvist avslöjar också hur nära det var att Brandsta City Släckers deltog i årets Melodifestival. De skickade in ”Mamma jag svär”, skriven av stjärnlåtskrivaren Anderz Wrethov.

– Hade du ringt för två månader så hade jag nog sagt: ”undrar om vi inte står där i år”. Lite sådana vibbar var det. Vi känner att det rullar på som bara den just nu, av någon konstig anledning.

Vet du varför ni inte kom med?

– Jag har ingen aning faktiskt. Men om du frågar mig, så kanske när man valde Drängarna... då blev det inte ”Brandsta”. Det känns lite så, kanske. Det är inte så att man tar Robin Bengtsson i stället för ”Brandsta”. Vill man ha vår akt så är det kanske någon annan plats det handlar om. Det är bara min teori, men jag tror att det är så. Det är bara att gratulera Drängarna, de har en bra låt!

Uppträder – med Tatu

Medlemmarna i Brandsta City Släckers jobbar fortfarande som brandmän samtidigt som de gör cirka 15–20 konserter om året. Framöver väntar tre stora konserter med ”We love the 2000’s” där de kommer framträda med andra 00-talsfenomen som finska Bomfunk MC´s och ryska Tatu.

Och kanske återkommer de snart till Mello.

– Det tror jag, om vi hittar en tillräckligt bra låt. Att stå med en halvdan låt är inte meningsfullt, utan då satsar vi på final, säger Glenn Borgkvist.

En äkta ”Brandsta-klapp”.
En äkta ”Brandsta-klapp”.
Linnea blir kär i en brandman.
Linnea blir kär i en brandman.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN