Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

SVT i krismöte över Melodifestivalen efter nya restriktionerna

Tv-sändningarna utsålda – 10 000-tals kan bli utan plats: ”En utmaning”

Krismötena har avlöst varandra på SVT under onsdagen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Efter införandet av nya coronarestriktioner kan 10 000-tals biljettköpare komma att förlora sina platser till Melodifestivalen 2022.

”Det innebär såklart en utmaning för Melodifestivalen nästa år”, skriver Melodifestivalens projektledare Anette Brattström i ett sms.

10 000-tals schlagersugna besökare kan bli av med sina platser under Melodifestivalens turné i februari och mars nästa år. Det står klart sedan Regeringen och Folkhälsomyndigheten under tisdagen gick ut med besked om nya skärpta restriktioner på grund av den ökade smittspridningen i samhället.

Krismötena har därför avlöst varandra för Melodifestivalens redaktion på SVT under onsdagen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Aftonbladet når Melodifestivalens projektledare Anette Brattström över sms och hon bekräftar interna möten på SVT:

”Vi har precis nåtts av informationen om de nya riktlinjerna och det innebär såklart en utmaning för Melodifestivalen nästa år. Just nu pratar vi ihop oss internt med alla involverade parter för att ta fram en lösning”, skriver hon.

Annette Brattström, Melodifestivalens projektledare.
Annette Brattström, Melodifestivalens projektledare.
Melodifestivalen i Luleå 2020, när publiken fortfarande tilläts fylla arenorna.
Melodifestivalen i Luleå 2020, när publiken fortfarande tilläts fylla arenorna.

Tv-sändningarna nästan utsålda

Live Nation i mejlutskick till sina kunder: ” Lördagarnas tv-sändningar snart slutsålda!”
Live Nation i mejlutskick till sina kunder: ” Lördagarnas tv-sändningar snart slutsålda!”

SVT är ansvariga för tv-sändningen av Melodifestivalen men det är konsertarrangören Live Nation som har hand om själva arenaevenemangen och biljettförsäljningen. Så sent som i måndags skickade Live Nation ut mejl till sina kunder där de basunerade ut att biljetterna till tv-sändningarna av Melodifestivalen 2022 nästan är utsålda.

Men de nya restriktionerna kan leda till att upp till hälften av de sålda biljetterna kan komma att sakna sittplats i arenorna. Under tisdagen meddelade regeringen att arrangemang för över 500 personer kommer att kräva både vaccinationsbevis och en meters mellanrum mellan de besökande sällskapen, i alla riktningar. Inne i en teater eller arena innebär det i praktiken att varannan stolsrad måste tömmas för att kunna garantera enmeters-regeln.

2014 arrangerades Melodifestivalen i samma städer som 2022. Då fanns det totalt 59 200 publikplatser under tv-sändningarna.

Finalen av Melodifestivalen i mars 2020, ett av de sista stora publikevenemangen innan coronarestriktioner infördes i Sverige första gången.
Finalen av Melodifestivalen i mars 2020, ett av de sista stora publikevenemangen innan coronarestriktioner infördes i Sverige första gången.

Förutsatt att Melodifestivalen 2022 räknat med att ta in lika många i publiken på respektive arena så innebär det att omkring 30 000 biljettköpare kan stå utan sittplats nästa år, bara under tv-sändningarna. Till det kommer också de två publika genrepen respektive vecka, på fredagskvällarna och lördagsmatinén. Det kan innebära att ytterligare 10 000-tals schlagerfans kan bli utan plats.

– Så är det. Det finns ingenting man kan sätta emot. Förhoppningen är så klart att regeringen tar i nu för att kunna släppa på restriktionerna efter årsskiftet igen, men när det gäller Melodifestivalen är det svårt att chansa. Frågan är om man vågar vara iskalla när det gäller finalen och hoppas att det hunnit ändras till dess, säger en branschkälla med god insyn.

Live nation: För tidigt att uttala sig

Vissa andra restriktioner, som avrådan från cuper och läger, har försetts med slutdatum, men när det gäller publikevenemang gäller restriktionerna tills vidare.

Live Nations projektledare för Melodifestivalens turné, Emilie Olsson Lignell, skriver i ett mejl till Aftonbladet att de undersöker olika scenarier om restriktionerna skulle gälla även efter 31 januari.

”I dagsläget följer vi de restriktioner och rekommendationer som råder och kommer givetvis att fortsätta göra så. För evenemang som ligger efter januari så är det för tidigt för oss att uttala oss, då vi under den här tiden har lärt oss att läget kan förändras snabbt. Om det sker några förändringar så är våra biljettköpare de första som får veta det. Vi följer noga utvecklingen och arbetar för att kunna genomföra Melodifestivalturnén som planerat”, skriver hon.

Publisert:

LÄS VIDARE