Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Maxida Märaks käftsmäll i Melodifestivalen: ”Ett rop på revolution”

Publicerad:
Maxida Märak.
Foto: Jimmy Wixtröm
Maxida Märak.

MELODIFESTIVALEN

Egna orden om mellanakten: ”Detta är en tid av kamp”

KRISTIANSTAD. Girl powern fortsätter att prägla Melodifestivalen.

I Andra chansen knyter Maxida Märak näven mot trakasserierna.

– Det är ett rop på revolution, säger hon.

Årets mellanakter i Melodifestivalen har kopplat greppet om jämställdheten, och kvinnokraften.

Och girl powern slår inte av på kraften i Kristianstads Andra chansen. Där dyker samiska rapparen och människorättsaktivisten Maxida Märak, 29, upp och framför sin egen feta tolkning av Zarah Leanders ”Vill du se en stjärna” eftter nummer av kvinnliga stjärnor som Petra ”September” Marklund, Linnea Henriksson och Cecilia Frode.

”Det här är en tid av kamp”

Och uppmaningen är solklar: kvinnor ska behandlas med den respekt alla människor förtjänar. Och ingen ska behöva stå ut med trakasserier och oönskade händer på fel ställen.

– ”Kan ni låta en kvinna andas?” Jag tycker verkligen att det är ett personligt och medialt ansvar att föra en kamp om det. Ingen har undkommit MeToo, och det måste få färga av alla sorters forum. Det är så bra att det får synas, höras och ta plats. För mig är det självklart att det här är en tid av kamp och revolution, säger hon.

Hon menar att rösterna måste fortsätta höras, att det är viktigt att fortsätta arbetet även nu när den massiva mängden av historier avtagit.

– Det har inte gått så lång tid sedan MeToo briserade så det är svårt att säga om det hålls vid liv eller inte, men jag tror att det är viktigt att hela tiden aktivt jobba för detta och komma ihåg att det för vissa kvinnor tar längre tid innan man öppnar upp och pratar om saker.

”Ett rop på revolution”

Själv har hon höjt rösten flera gånger, för lika rättigheter för kvinnor och för till exempel samernas rättigheter, ämnet berördes till exempel när hon gästade ”Jills veranda” i slutet av förra året. Hoten och de otrevliga kommentarerna har inte oväntat kommit med det.

– Verkligen. Och det här är en signal mot allt, vi måste vända vindarna överlag i hela världen men också se till vår egen bakgård. Vad vi håller på med här i Sverige. Det är lätt att det blir mycket snack och lite verkstad, så det här är ett litet rop på revolution 

Efter uppropets början har många rannsakat sig själva, somliga har blivit av med jobbet efter avslöjanden om olämpligt beteende. Och viss kritik har förekommit. Skulle den blossa upp nu har Maxida Märak ett solklart budskap tillbaka.

– Är det någon som ens kommenterar att ”det börjar bli lite tjatigt” så, gå och gräv ner dig. Gräv en grop.

Publicerad:

LÄS VIDARE