Schlager 2017

PRESENTERAS AV

Robin Bengtsson: Vinnaren får ta sitt ansvar

Beredd att ”göra en Loreen”: ”Kommer inte ha några problem att säga vad jag tycker”

avAndreas Hansson

1 av 3

Situationen i Eurovisonssegerlandet Ukraina kritiseras gång på gång av människorättsorganiastioner.

Robin Bengtsson menar att det är vinnarens ansvar att ta hänsyn till oroligheterna.

– Jag kommer inte ha några problem att säga vad jag tycker, säger han.

Sedan Loreen åkte ur Melodifestivalens Andra chansen har det förekommit kritik om att få av de kvarvarande finalisterna skulle ta samma ansvar och belysa de människorättsproblem som belysts kring värdlandet för Eurovision song contest-finalen i Ukraina.

Favorittippade Wiktoria Johansson, 20, säger att hon skulle göra markeringar i mån av tid.

– Det är en jobbig grej så det är klart att man måste fokusera på det också, men jag ska i så fall försöka lägga energin på det jag är där för, säger hon.

Men Robin Bengtsson, 26, som tävlar med låten ”I can't go on” menar att det är vinnarens självklara ansvar att läsa på om situationen som kritiserats av flera människorättsorganisationer.

– Jag tycker inte man ska ignorera att det finns, är det påtagligt kommer det beröra en när man åker dit och då tycker jag det är ens uppgift att säga det. Just nu har jag inte tillräckligt med kött på benen för att göra olika uttalanden och det blir bara larvigt om man ska prata om sånt man inte vet något om. Men åker man dit får man ta sitt ansvar och läsa på lite tycker jag.

Loreen avstod från moment för att vara ute och träffa aktivister i Baku, skulle du kunna göra samma sak om du åker till Kiev?

– Jag är inte så insatt i vad man gör där nere men jag kommer i alla fall säga och göra vad jag tycker. Sedan kanske man hinna med både svängen man ”ska” göra och att åka och ta reda på mer eller göra vad man kan.

Han ser det som ett någorlunda gott tecken att finalen alls går att hålla.

– Jag vet inte hur läget är där nu, men om de siktar på att genomföra finalen och alla kommer dit så känns det ju positivt i alla fall, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM