Torbjörn Ek

Farligt när SVT fejkar nyheter i Mello

Tobbe Ek: När folk ljuger och undviker att svara på frågor blir det svårt att berätta vad som faktiskt hänt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En av Melodifestivalens mest kända profiler bortförd av vakter – i direktsändning.

Klippet sprids i sociala medier och alla börjar spekulera: Vad gjorde han egentligen?

När svaret är INGENTING har SVT satt sig i en farlig sits.

I två och en halv timme fick vi vänta på en vettig kommentar från Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka.

Inte förrän vid midnatt kom det definitiva beskedet – som Aftonbladet då redan hade kunnat rapportera via källor – att den brutala behandlingen av Thomas G:son inför chockade artister var riggad. En fejkad händelse.

Många lär vakna i tron att G:son gjort något olämpligt

Då hade nog många redan slutat följa nyhetsrapporteringen för kvällen.

Mängder av småbarnsföräldrar och festande schlagerfans lär vakna under söndagen, fortfarande i tron att Thomas G:son gjort något väldigt olämpligt som föranledde de uniformerade vakternas agerande. Något som ”av misstag” fångades av tv-kamerorna i bakgrunden av direktsändningen.

Thomas G:son tycks föras bort av vakter i bakgrunden bakom Linda Bengtzing, Farah Abadi och Jesper Rönndahl. Victor Crone ser chockad på.
Thomas G:son tycks föras bort av vakter i bakgrunden bakom Linda Bengtzing, Farah Abadi och Jesper Rönndahl. Victor Crone ser chockad på.

Den som kan sin Melodifestivalhistoria vet att publiken har all anledning att börja spekulera. Programmet och dess medverkande har genom åren drabbats av stalkers och mordhot. Det har varit fylla i greenroom och droger bakom scenen och på efterfesterna. En programledare blev till och med sexuellt trakasserad av en artist mitt under en direktsändning.

När SVT då inte omedelbart går ut och förklarar att det som hände inför tv-kamerorna var riggat – Att Thomas G:son varken gjort något av ovanstående, eller annat klandervärt – Då försätter de oss nyhetsmedier, tittarna och framför allt låtskrivaren själv i en mycket märklig situation.

G:son var visserligen med på skämtet, men riskerar nu att fortsätta förknippas med klippet, eftersom förklaringen dröjde så länge.

Och när SVT börjar fejka nyheter i sitt allra största tv-program påverkas trovärdigheten inte bara för Mello utan för hela SVT och public service. Och det spiller också över på andra nyhetsmedier.

Självklart ligger delar av ansvaret hos oss journalister som rapporterade om händelsen. Men beslutet att göra det var också självklart. Videoklipp spreds i sociala medier, och vi började omedelbart att försöka ställa de inblandade mot väggen.

Pinsamt och amatörmössigt

Men när folk ljuger eller undviker att svara på frågor blir det svårt att förklara för våra tittare och läsare vad som faktiskt hänt.

Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen på SVT
Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen på SVT

Mello-bossen Anders Wistbacka var märkbart skärrad när jag sent igår kväll pressade honom om att omedelbart gå ut med att händelsen i greenroom var fejkad. En knapp kvart senare kom uttalandet i ett sms:

”Det kommer visa sig vad som hände med G:son i programmet senare på turnén.”

Det som tydligen var tänkt som ”en kul grej” fick fötter och blev betydligt större än gänget kring Melodifestivalen räknat med. Trots att de vet att Mello följs av flera miljoner och att varje detalj i programmet granskas av fans, tittare och journalister.

På SVT måste man vara bättre förberedd än så här och inte låta det gå flera timmar innan man förklarar att allting är fejk.

Det kan tyvärr inte beskrivas som annat än både pinsamt och amatörmässigt.

Hela resultatet i deltävling 1:

Final: Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods – ”Where You Are (Sávežan)”

Final: Tone Sekelius – ”Rhythm of my show”

Semi: Victor Crone – ”Diamonds”

Semi: Elov & Beny”Raggen går”

Femteplats: Rejhan – ”Haunted”

Sjätteplats: Loulou Lamotte – ”Inga sorger”

Sjundeplats: Eva Rydberg & Ewa Roos – ”Länge leve livet”

Publisert:

LÄS VIDARE