Samir och Viktors Mello-låt låg på Spotify

Sabotagen mot Melodifestivalen fortsätter –  Skivbolaget: ”Alldeles uppenbart ett brott”

1 av 3 | Foto: Stefan Jerrevång
Samir och Viktor.

avTorbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

Samir och Viktors Melodifestival-bidrag fanns tillgängligt på Spotify.

Under tisdagsförmiddagen kunde Melodifestival-fans lyssna på finalklara ”Shuffla” – i strid mot SVT:s regler.

– Eftersom detta inte kommer från oss så begärde vi att Spotify plockar ner den omedelbart, säger Camilla Bjering von Zweigbergk på Samir & Viktors skivbolag.

En två minuter lång version av Samir Badrans och Viktors Frisks Melodifestival-bidrag ”Shuffla” fanns plötsligt tillgänglig på streamingsajten Spotify under tisdagsmorgonen.

Eftersom låten gått direkt till final i årets tävling får den ännu inte spelas offentligt, enligt SVT:s regler.

Nu agerar Samir och Viktors skivbolag mot streamingsajten.

– Eftersom detta inte kommer från oss så begärde vi att Spotify plockade ner den omedelbart vilket de också gjorde. Vi vet ännu inte vem som har sett till att den hamnat där men det är alldeles uppenbart ett brott mot vår upphovsrätt, säger Camilla Bjering von Zweigbergk på Warner Music.

Inte upplagd av skivbolaget

Enligt skivbolaget tycks den version av låten som lagts upp på Spotify vara en inspelning från tv-sändningen under Samir och Viktors delfinal. Ett annat alternativ är att den kapats från den 2 minuter och 30 sekunder långa version som SVT publicerar av tävlingslåtarna varje lördag.

– Vi blev uppmärksammade på detta i morse. Versionen som funnits tillgänglig verkar vara en upptagning från tv, det är inte vårt omslag och det står fel copyrightnotis. Dessutom var den bara drygt 2 minuter lång, säger Camilla Bjering von Zweigbergk.

Hur agerar ni nu eftersom Spotify har lagt upp musik som ni äger rättigheterna till?

– När ett copyright-intrång har skett så söker vi efter källan och vidtar åtgärder därefter.

För att en låt ska diskas från tävlingen så måste artist, skivbolag eller låtskrivare medvetet ha medverkat till att låten spridits.

Hot om fler sabotage

I lördags kunde Nöjesbladet avslöja att flera av årets tävlingslåtar i strid mot reglerna sprids via på nätet, dels via en fildelningstjänst med sin bas på Nya Zeeland och dels via användare på den ryska motsvarigheten till Facebook, sociala nätverks-sajten vk.com.

Bland annat har Jessica Anderssons låt ”Party voice” funnits tillgänglig för nedladdning.

– Det är ett sabotage från människor utanför vårt land till och med, det är medvetna eller omedvetna regelbrott. Då får vi försöka söka källan vilket både vi och skivbolagen håller på med och förklara att ”såhär får ni inte göra”, sa Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman.

Och nu fortsätter alltså sabotaget mot Melodifestivalen genom att Samir och Viktors låt publicerats på Spotify,

Melodifestivalen kan också räkna med fler sabotage under veckan som kommer. En användare på vk.com som förra helgen publicerade länkar till flera av tävlingsbidragen har hotat med att denna vecka även lägga ut Mariette Hanssons segertippade låt ”For you”.

De här tävlar i delfinal fyra i Melodifestivalen 2018 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM