Markus Larsson: Superkorven Owe är tävlingens höjdpunkt

1 av 2
MELODIFESTIVALEN

VÄXJÖ. Veckans höjdpunkt?

Enkelt.

Det är en man som heter Owe.

Tankarna går till ”Rotmosrock” från 1956.

Det är första gången som ordet ”rock” nämns i en låttitel skriven av en svensk artist.

Owe Thörnqvist släppte ”Rotmosrock” för 61 år sedan. Det krävs ett tidsperspektiv för att fatta hur länge sedan klockan var 1956. Om man vrider visarna 61 år tillbaka från 1956 hamnar vi i nådens år 1895.

Vad hände då?

Jo, författaren Fritiof Nilsson Piraten föddes. De franska bröderna Lumière anordnade den första allmänna visningen av rörliga bilder – året brukar markera biokulturens födelse. Och första elektriska järnvägen invigdes i Sverige den 15 maj, till exempel.

Owe Törnqvist, född 1929, har varit med ett tag.


Utan honom skulle Sverige ha haft färre saftiga ärkedängor att nynna på. Han ligger bland annat bakom ”Dagny”, ”Ett litet rött paket”, ”Alptoppens ros” och ”Rumba i engelska parken”.

I fjol valdes Thörnqvist in i Swedish Music Hall Of Fame tillsammans med bland andra Barbro Hörberg, Kent och Leila K.

Ur juryns motivering:

”Owe Thörnqvist, född 1929, var boxare, blev sjöman och ankrade i Amerika. När han kom hem till Uppsala hade han med sig musik från andra sidan Atlanten ingen i Sverige hört talas om: rhythm & blues, blues, gospel, rockabilly, country, boogie woogie, calypso, rumba. Owe Thörnqvist smälte samman allt till en helt egen form av blågul och rotmosdoftande rock’n’roll.”
Och hur väljer Owe att toppa det? Han deltar i Melodifestivalen, förstås.


Man kan säkert ha åsikter om det. Men de flesta vet hur det är nu för tiden. Varenda normbrytande motståndsrörelse och uppror, i det här fallet rocken, slutar med att studiomannen Henric Von Zweigbergk står vid scenkanten och langar korv på bästa sändningstid. Javisst. Zweigbergk vikarierar som korvgubbe under Thörnqvists nummer. Han har en plåtlåda på magen.

Allt är en referens till en av Owes mest älskade rallarsvingar: ”Varm korv boogie”.


Och Owe Thörnqvist sparar inte på ketchupen i sitt bidrag ”Boogieman blues”. Inte på senapen heller. I tre minuter kommer Snapchat-generationen att få lära sig ord och uttryck som ”hur i baljan”, ”hålligång” och den mycket gamla föregångaren till sms-förkortningen ”lol” - ”badabadoo”.

Doakören kuttrar som på 50-talet, ståbasen står och Thörnqvist kastar naturligtvis korv på scenen också. Var inte oroliga, det är en attrapp.


Owe Thörnqvist är lördagens äldsta och roligaste utropstecken. Både visuellt och musikaliskt levererar han, för att låna Tommy Körbergs ord, en riktig jävla schlager.

Vad hände annars i Växjö i dag?

Att The FO&O åkte eldsprutande hiss bör kanske nämnas.

Bra, då var det nämnt.

ARTIKELN HANDLAR OM