Efter nedläggnings-hotet – Israel kan få ny chans i Eurovision

Israels parlament planerar att stänga ned landets public service-kanal.

I direktsändningen av Eurovision-finalen passade därför landet på att tacka för ”alla magiska ögonblick och vackra år” i tävlingen.

Men nu stoppas nedläggningen tillfälligt av Israels högsta domstol.

Israel debuterade i Eurovision song contest 1973. De har fram till i år deltagit 40 gånger och kan stoltsera med tre vinster (1978, 1979 och 1998).

Men i direktsändningen av finalen meddelade Israel att de i år har gjort sin sista gång i tävlingen.

– De senaste 44 åren har Israel vunnit Eurovision song contest 3 gånger med ”A-Ba-Ni-Bi”, ”Hallelujah” och ”Diva”, men ikväll är vår sista kväll. Inom kort kommer IBA stänga ner sina sändningar för alltid. Så, tack Europa för alla magiska ögonblick och vackra år. Förhoppningsvis möts vi i framtiden igen, sa Israels poängpresentatör i programmet.

Det var i förra veckan som det israeliska parlamentet godkände en mediereform, som stänger ned landets public service-bolag IBA.

Programledarna, Oleksandr Skitjko och Volodymyr Ostaptjuk, mötte beskedet med applåder. Och publiken föll snabbt in i hyllningen.

– Vad fint, sa Edward af Sillén från Sveriges kommentatorsbås.

Men nu verkar det som att de israeliska Eurovision-fansen kan pusta ut - åtminstone för stunden. Under söndagen överklagades beslutet av ett av landets oppositionspartier och nedläggningen stoppas tillfälligt av landets högsta domstol i väntan på att parterna ska kunna höras, skriver The Jerusalem Post.

Publisert:

LÄS VIDARE