Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Mendez: ”Får hitta nån som vill följa med mig ut i världen”

Mello-artisten om jakten på kärlek, sina sex barn – och att kunna festa även när man är nykter alkoholist

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

ESKILSTUNA. En son tävlar i chilenska ”Let’s dance” och en dotter gör lumpen i Sverige.

Sexbarnspappan Mendez försöker ducka frågor om kärlekslivet och bråket med SVT, men pratar gärna barnuppfostran – och varför han sedan många år festar utan alkohol.

– Om jag skulle dricka så skulle det bli två eller tre flaskor sprit. Då är det inte fest längre, säger han.

Han kommer direkt till repetitionerna i Andra chansen efter två och en halv vecka i Chile. Leo Mendez, 44, har ägnat tiden sedan sin deltävling åt att framträda på tre stora festivaler och har även hunnit spela Melodifestival-låten ”Vamos amigos” för sina chilenska fans.

– Ja, jag testade den faktiskt. På en promotionspelning. Den funkade bra även fast de aldrig hört den förut, säger han när han varvar ner på hotellrummet i Eskilstuna och får håret friserat av sin vän, barberaren Dana Bahdjat.

Leo Mendez får håret och skägget trimmat av vännen och barberaren Dana Bahdjat.
Blivit en del protester på flera ställen

Det politiska läget i Chile gjorde att festivalbokningarna gjorts i sista minuten, men han tvekade ändå aldrig att åka dit och spela.

– Många stadsfestivaler har inte blivit av för att de är rädda för protester, att folket ska fråga varför det läggs pengar på festivaler. Det har blivit en del protester på flera ställen också men inte där jag varit. Där ville folk festa och ha glädje och inte bara gå omkring och vara arga.

Mendez om de våldsamma protesterna i Chile: ”Mer orolig för min son”

Blir du inte orolig ändå?

– Nej, jag blir aldrig orolig. Jag är mer orolig för min son Leo Jr, han är i Chile nu och ska tävla i deras ”Let’s dance”. De passar på att marknadsföra alla deltagarna under Viña del mar-festivalen och där har det varit oroligt. Demonstranter har bränt massor med bilar utanför hotellet där många bor bland annat.

Leo Mendez Jr, 22, kom ut som homosexuell i realityserien ”Los Mendez” som sändes i flera säsonger i Chile. De senaste åren har han bott i Sverige, men nu gör han som Andreas Lundstedt i svenska ”Let’s dance” och tävlar med en manlig partner .

– Han åkte dit för att han blev inbjuden. Det är klart att jag är orolig för honom, men jag vet att han är försiktig.

Feliz de anunciarles que estaré participando en el programa @bailandoc13 de @canal13cl conducido por @martincarcamopapic ! 😬 Como muchos saben, el baile no es lo mío pero feliz de estar representando a la fundación @fundacionsuyai por nuestros amigos animalitos ! 😍♥️ DEJARE MI ALMA en la pista de baile... ⛹🏻‍♀️⛹🏻‍♀️ Ya tengo mis maletas listas para comenzar mi viaje a Chile, que rico llegar a un país con SOL y poder distraer mi mente el tiempo que Dios me permita estar allá! ♥️ Espero con ansias poder compartir más con ustedes por la pantalla de @canal13cl 😬😬♥️♥️♥️⛹🏻‍♀️⛹🏻‍♀️⛹🏻‍♀️⛹🏻‍♀️
Leo Mendez
Lördagsgodis är en regel jag har lärt mig i Sverige

I Chile finns också Mendez två yngsta döttrar, Issis, 13, och Maria Fernanda, 11, som har flyttat till mamma efter att ha bott med pappa i Sverige ett år. Sonen Esai, 12, bor också med sin mamma, Mendez exfru.

– Det är jättesvårt. Du splittrar ditt hjärta på det sättet. Men tack och lov har vi vuxna, jag och mödrarna, den bästa relation som går, för att barnen ska veta att de har det bra. Det går ju inte att köra varannan vecka när vi bor på så här långt avstånd.

”Det splittrar ditt hjärta”. Leo Mendez om att inte ha sina yngsta barn hos sig längre.

Nu håller han kontakten med de yngsta barnen via videosamtal och textmeddelanden.

– Det var jättesvårt när jag skulle lämna dem och det blir inte samma sak med teknologin, men så länge de mår bra. Och vi är överens om att ha samma regler och uppfostran, jag och deras mammor. Mest saker från Sverige faktiskt. Som lördagsgodis, till exempel. Och att man inte får dricka läsk varje dag. De reglerna fick jag från Sverige, och det håller vi på.

Äldsta döttrarna Stephanie, 24, och Eva Louise, 18, bor med Mendez i Sverige.

– Eva Louise gör lumpen här i Sverige just nu faktiskt. Och jag tror att de kommer och tittar på lördag.

Får kanske hitta nån som vill följa med mig ut i världen...

Det är också döttrarna han håller familjeråd med om vad som väntar härnäst.

– Vi pratade om vad vi ska göra nu. För de följer alltid med mig nu när jag är separerad och lever själv. Mina döttrar följer med på äventyren, men de älskar Sverige och vill stanna här. Så jag får kanske hitta nån som vill följa med mig ut i världen...

Mendez flinar stort när han säger det.

Mendez ler bara när kärlekslivet kommer på tal: ”Jag älskar kärlek”.

Finns det nån ny kärlek? Har du nån som du hoppas ska följa med?

– En riktig man hoppas inte, han gör saker och ting, säger Mendez med ett ännu större leende.

Mer än så går det inte att få ur Mendez om kärlekslivet. Han duckar övriga frågor medan han får skägget trimmat.

– Kärlek är fint, jag älskar kärlek. Det finns ett stort hjärta här som räcker åt många, säger han och tar sig för bröstet.

Samma finurlighet i blicken kommer när den omdiskuterade tröjan kommer på tal.

Det gör man inte när man är full

SVT har stoppat Mendez från att bära en röd t-shirt med svart hund, eftersom hunden bland annat använts som symbol för vissa delar av grupperingar av demonstranter under de våldsamma protesterna i Chile det senaste året.

– Jag är jävligt påhittig, säger han och ler igen.

– Jag har en hel resväska med mig med olika t-shirts och kläder. Vi får se vad det blir.

Tröjan som SVT stoppat. Mendez får inte längre ha den röda t-shirten med den svarta hunden i Melodifestivalen.

Trots att han sedan många år är nykter alkoholist ser han fram emot Melodifestivalens efterfest.

– Jag festar fortfarande, jag är samma människa, jag vill aldrig sitta still. Jag gör det bara utan alkohol. För mig är musik fest och jag ser många 60-åringar som festar och har kul utan att de behöver dricka.

Är det inte lätt att festande kopplas till just alkohol?

– Jo, så är det i hela världen. Men jag går in och koncentrerar mig på att ha kul. Då försvinner tankarna på att man måste vara full och så dansar man istället. När jag festar så kan jag känna varje steg, det gör man inte när man är full. Det är ju inget problem för den som tar en öl eller två. Men om jag skulle dricka så skulle det bli två eller tre flaskor sprit. Då är det inte fest längre. Då är det nåt annat och det får konsekvenser. Jag vill inte ha det i mitt liv. Men jag kan fortfarande festa och umgås och prata. Jag älskar att göra det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder till bra pris hos Lindex här!

Lindex

Mendez: ”När jag festar kan jag känna varje steg, det gör man inte när man är full”.
Publisert:

LÄS VIDARE

Taktiken bakom Robin Bengtssons pussbild med Sigrid

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

”Méndez” Leopoldo Méndez