Melodifestivalen

Bevakningen av schlagern presenteras av

Nanne Grönvall: ”Viktigt att vi äldre kvinnor är med”

Tänker inte acceptera någon åldersdiskriminering i Melodifestivalen 2020

MALMÖ. Nanne Grönvall har slutat tänka att ”tant är för gammal”.

Nu tävlar hon i Melodifestivalen igen – trots att många kvinnliga kollegor inte längre vågar ställa upp.

– Vi äldre kvinnor ska inte kapitulera, säger hon.

Hon har tidigare avfärdat en Mello-comeback med orden ”tant är för gammal” och sagt att hon velat lämna plats för yngre artister.

Men när Nanne Grönvall, 57, nu plötsligt är tillbaka i tävlingen, 34 år efter debuten 1986 med ”Eldorado” och 13 år sen senast är det för att visa att äldre kvinnliga artister också ska ha en självklar plats i Melodifestivalen.

Nanne Grönvall tävlar i Melodifestivalen 2020.
Nanne Grönvall tävlar i Melodifestivalen 2020.

Så ”tant” är inte för gammal längre?

– Det där är en grej som är viktig för mig. Jag blir ju 58 år i år. Jag har fått höra flera gånger att ”hur vågar du ställa upp i den åldern?” och att det inte brukar gå bra för äldre artister och främst kvinnor. Då känner jag ännu mer att då ska vi äldre kvinnor inte kapitulera, säger hon.

Viktigt att våga

I år har Linda Bengtzing, 45, snöpligt fått lämna tävlingen. Förra året röstades Arja Saijonmaa, 75, Ann-Louise Hanson, 75, och Jan Malmsjö, 87, ut ur sina deltävlingar och åren dessförinnan har bland annat Kikki Danielsson, 67, Charlotte Perrelli, 45, och Pernilla Andersson, 45, åkt ut direkt.

– Det är viktigt att vi inte tänker ”jag vågar inte” för att det kanske inte går bra. För vad kan hända? Att man inte går vidare. Men bara därför får man inte sluta, vare sig det är kvinnor eller män eller äldre eller yngre, ingen ska sluta göra det vi tycker om bara för att man kanske inte lyckas hela vägen, säger Nanne Grönvall.

Nanne Grönvall, 57, inför Mello-comebacken: ”Viktigt att vi äldre kvinnor är med”
Nanne Grönvall, 57, inför Mello-comebacken: ”Viktigt att vi äldre kvinnor är med”

Hyllning till pratshowvärden

På lördag tävlar hon med låten ”Carpool karaoke”, en hyllning till den amerikanska pratshowvärden James Corden, 41, och hans välkända tv-inslag där han åker bil och sjunger tillsammans med kända artister.

Där har superstjärnor som Madonna, 61, Cher, 73 och Celine Dion, 51, gjort världssuccé.

För Nannes del hoppas hon på att fler av hennes svenska kvinnliga kollegor fortsätter att vilja ställa upp i Melodifestivalen.

– Jag tycker att det är viktigt att vi äldre kvinnor är med, att bredden finns bland artisterna, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE