Aftonbladet avslöjar: Melodifestivalen görs om 2022

Andra chansen skrotas – inga fler dueller: ”Har fått dålig klang”

Melodifestivalen görs om till 2022.

Aftonbladet kan idag avslöja att SVT lägger ner Andra chansen – och istället inför en semifinal.

– Vi vill att de tävlande ska känna att det här är en upptrappning inför finalen, säger Melodifestivalens projektledare Anette Brattström.

Inga fler Andra chansen-dueller.

Det är SVT:s plan när Melodifestivalen görs om inför 2022.

Enligt uppgifter till Aftonbladet går SVT:s plan ut på att helt göra om det program som sedan 2004 gått under namnet Andra chansen, namnet skrotas och istället införs en semifinal.

Ingen ändrar längre sina scenshower

Melodifestivalens projektledare Anette Brattström bekräftar Aftonbladets uppgifter.

– Det stämmer. Vi vill ju för varje år se över formatet och göra en så spännande upplevelse som möjligt för våra tittare och följare i appen och där tycker vi att Andra chansen och upplägget med dueller behövde ses över. En upptrappning inför en final är ju en semifinal så det blev ganska givet att det var det vi skulle göra, säger hon.

Anette Brattström, Melodifestivalens projektledare.
Anette Brattström, Melodifestivalens projektledare.

Flera källor som Aftonbladet varit i kontakt med har lyft fram att Andra chansen bland artister och i branschen ”har fått en dålig klang”.

– Det vet jag inte om det ligger någon sanning i, men det är lätt att tänka så, säger Anette Brattström.

– Syftet med Andra chansen från början var att artisten skulle ha möjlighet att göra om sitt nummer från deltävlingen om man kände att det fanns något man skulle göra annorlunda. Men idag är ju allt nästintill repat till perfektion så det finns inga stora ändringar som görs. Det är nästan ingen som vill göra ändringar och då faller idén med Andra chansen. Det är det vi har upplevt att det inte riktigt blivit en upphöjning inför finalen, utan snarare att det kan ha haft en lite sämre klang.

Tävlar i två grupper

Det här kan räknas som den största omgörningen av Melodifestivalen sedan 2007 när Andra chansen blev en egen tävlingsvecka med direktsänd show från en arena. Det innebär också att det är slutet för de av artisterna avskydda, men för publiken nagelbitande spännande, duellerna.

I deltävlingarna kommer två låtar att gå direkt till final, och två akter går istället vidare till semifinal. I den nya semifinalen kommer de åtta tävlande akterna att delas upp i två grupper som tävlar inbördes och de två låtar som får flest röster i respektive grupp tar sig vidare från semifinalen till finalen.

– Ja, det kan jag bekräfta, det är precis så det är tänkt, säger Anette Brattström.

Första deltävlingen i Melodifestivalen 2022 äger rum i lördag 5 februari i Malmö.

Oscar Zia leder Melodifestivalen 2022.
Oscar Zia leder Melodifestivalen 2022.
Publisert:

LÄS VIDARE