Presidenten: Ryska artisten är inte välkommen

1 av 3
MELODIFESTIVALEN

Eurovisonbråket mellan Ryssland och Ukraina har nått högsta ort.

Nu försvarar Ukrainas president beslutet att inte släppa in ryska artisten.

– Vi har erbjudit flera lösningar, säger Petro Poroshenko enligt AFP.

Det var inte självklart att Ryssland skulle ställa upp i årets upplaga av Eurovision song contest i Ukraina.

När de väl bestämde sig för att vara med valdes artisten Yuliya Samoilova, 27, som portats från Ukraina i tre år efter att olovligt ha tagit sig in i den politiskt känsliga Krimregionen för en konsert 2015. Arrangören EBU ska sedan ha hotat Ukraina att inte få delta i framtida upplagor av Eurovision song contest om Ryssland inte tillåts tävla. I dag försvarade den ukrainska presidenten Petro Poroshenko beslutet att inte släpa in Samoilova, vid ett framträdande i Riga.

– Ukraina tillåter bara personer med särskilt tillstånd att besöka Krim, att göra det ändå går emot ukrainsk lag. Detta vet den ryska sidan mycket väl. Vi har erbjudit flera lösningar på frågan, inledningsvis att de tävlar över videolänk, och nu senast deras möjlighet att skicka en annan artist, sa han enligt AFP.

Det politiska läget är känsligt

Presidenten ser Rysslands agerande som en ren provokation i det känsliga politiska läget mellan länderna, i synnerhet sedan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 vilket hittills resulterat i nära 10 000 döda.

– Ryssland ville inte delta i Eurovision men ville provocera. Jag är nöjd över att handlandet från Ukrainas regering hindrar provokationen från att bli verklighet, säger Petro Poroshenko enligt AFP.

Efter att Rysslands medverkan blivit mer osäker har den ryska officiella förfesten till Eurovision stoppat sin biljettförsäljning.

I ett mejl till Aftonbladet skriver EBU att man ser över situationen och återkommer med vidare uttalanden senare i veckan:

”Vi fokuserar på att producera ett spektakulärt Eurovision song contest med vår medlem UA:PCB (den arrangerande tv-kanalen i Ukraina) i Kiev i maj vilket fortfarande är vår topprioritet, och kommer ha vidare uttalanden under de närmaste dagarna”.

ARTIKELN HANDLAR OM