Kronprinsessan Victoria till Eurovision

Aftonbladet avslöjar: Kan ta med sig familjen till tävlingen – Hovet: ”Finns en planering kring kunglig närvaro”

Publicerad 2024-04-17

Eurovision i Malmö får kunglig stjärnglans.

Aftonbladet kan avslöja att kronprinsessan Victoria med familj väntas besöka tävlingen och följa den på plats i arenan.

– Det är tänkt som en överraskning, säger en uppgiftslämnare.

Petra Mede må kallas ”the queen of Eurovision”, men nu får hon se upp, för tävlingen i Malmö kan räkna med riktig kunglig stjärnglans.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer kronprinsessan Victoria att besöka tävlingen. Och planen är att hela familjen ska följa med, såväl prins Daniel som parets barn prinsessan Estelle och prins Oscar.

– Ja, sån är planen, säger en uppgiftslämnare, som samtidigt betonar att det kan komma att ändras utifrån rådande säkerhetsläge.

Kronprinsessfamiljen väntas besöka Eurovision song contest i Malmö i maj. Här kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Oscar och prins Daniel under firandet av Victorias namnsdag på inre borggården på Stockholms slott i mars.

Säkerheten spelar in

Eurovision song contest tillsammans med andra evenemang och säkerhetsläget i Sverige i stort har gjort att polisen har övergått i en nationell särskild händelse fram till slutet av maj. Polisen i Malmö kommer under tävlingen att få förstärkning inte bara från resten av Sverige utan även Danmark och Norge.

Enligt uppgifter till Aftonbladet för hovet därför just nu diskussioner med både SVT och polisen för att säkra upp att kronprinsessfamiljen ska kunna närvara under tävlingen, även om besöket har planerats sedan flera månader tillbaka.

– Det är tänkt som en överraskning, och sen spelar nog säkerheten in en hel del, säger en av Aftonbladets källor.

Hovets informationschef Margareta Thorngren bekräftar delvis Aftonbladets uppgifter, men vill inte gå in på några detaljer:

”Det finns en planering kring kunglig närvaro på Eurovision. Vi återkommer längre fram om dessa planer”, skriver hon i ett sms.

Många av Europas kungligheter är förtjusta i Eurovision song contest.

Kung Charles och drottning Camilla sparkade igång Eurovision 2023 genom att officiellt inviga scenen en månad före sändningen.

Storbritanniens kungapar Charles och Camilla besökte Liverpool månaden före tävlingen och medverkade vid en presentation av scenen, något som också filmades och visades i tävlingens öppningssekvens förra året. Och 2021 satt Nederländernas drottning Maxima i publiken under ett av genrepen inför en av semifinalerna i Rotterdam.

Mary av Danmark kom till Eurovision – två gånger

2014: Dåvarande prinsessan Mary, tillsammans med barnen prinsessan Isabella och prins Christian, träffade Danmarks Eurovision-artist Basim under Eurovision i Köpenhamn.

Men inte sedan 2014 har en kunglighet varit på plats under sändningen. Då, i Köpenhamn, var dåvarande kronprinsparet, numera kungaparet Frederik och Mary på plats i publiken under sändningen av Eurovision-finalen. Mary såg också till att ta med sig två av barnen till en av semifinalerna tidigare samma vecka.

Enligt Aftonbladets uppgifter är det just finalen av Eurovision song contest som kommer att få besök av kronprinsparet. Det är ännu oklart om kronprinsessan Victoria och familjen kommer att nöja sig med att sitta i publiken eller om någon av kungligheterna, likt Charles och Camilla förra året, kommer att medverka i något kringarrangemang eller till och med på scenen.

Eurovision song contest äger rum i Malmö. Semifinalerna sänds tisdag 7 maj och torsdag 9 maj och finalen sänds lördag 11 maj, klockan 21.00 på SVT1.

En kryssformad scen – det är vad som väntar publiken under Eurovision Song Contest i Malmö. Pressbild.

ANNONS