Jon Henrik Fjällgren stöttas – av norska Eurovision-bidraget

KEiiNO tar redan jojk till Tel Aviv: ”Ära att kunna representera hela det samiska folket”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:

Norge har redan valt en jojk till Eurovision.

Nu är gruppen KEiiNO i Sverige för att stötta Jon Henrik Fjällgren – och hoppas på dubbel samisk representation i Europafinalen.

– Jag känner inte att vi blir konkurrenter, vi blir som två bröder som vill detsamma, säger rapparen och jojkaren Fred Buljo.

Med låten ”Norrsken” gör Jon Henrik Fjällgren ett tredje försök att föra ut jojk till Eurovision song contest.

Men redan förra lördagen vann gruppen KEiiNO den norska uttagningen med låten ”Sprit in the sky” som innehåller jojk.

Hejar på Jon Henrik i Mello

Nu är de i Stockholm för att framträda på fanklubben Melodifestivalklubbens officiella förfest tillsammans med flera andra Eurovision-artister på fredagskvällen. Men också för att stötta Jon Henrik Fjällgren i finalen.

– Jag ska fara till Melodifestivalen och stötta Jon Henrik. Jag ska jojka så högt jag kan, säger Fred Buljo som står för jojken i den norska gruppen.

1 av 4 | Foto: Robin Lorentz-Allard
KEiiNO tävlar i Eurovision song contest 2019 för Norge

Är det inte risk för konkurrens i Eurovision om Jon Henrik vinner här i Sverige?

– Nej, för det första är det en stor ära att kunna representera hela det samiska folket och hela Norge i Eurovision men jag känner inte att vi blir konkurrenter, vi blir som två bröder som vill detsamma. Vi representerar det samiska i två av världens bästa länder att vara urbefolkning i.

Jojkar – på olika sätt

Dessutom skiljer sig jojkerna åt.

– Han representerar det sydsamiska medan jag är mer nordsamisk. Vår jojk är inte så lik, jag hackar upp mer, medan han har mer svävande toner, säger Fred Buljo.

Han ingår i gruppen tillsammans med sångerskan Alexandra Rotan, som tidigare tävlat solo i den norska uttagningen till Eurovision, och låtskrivaren och sångaren Tom Hugo.

När Norge senast representerades av en samisk artist i Eurovision, 2016 i Stockholm, blev det diskussioner om huruvida fansen skulle tillåtas att ta med sig den samiska flaggan in i arenan.

Acceptans är viktigt – oavsett var Eurovision arrangeras

Men KEiiNO är inte oroliga för att jojken riskerar att göra Eurovision för politiskt.

– Vi bor i några av världens bästa länder att vara minoriteter i, och jag känner att vår låt handlar om acceptans, kärlek och glädje, och det är ett viktigt budskap att ta med sig i popmusik i dag, säger Tom Hugo.

Är det särskilt viktigt när Eurovision går av stapeln i Israel?

– Eurovision har ju de här idealen om mångfald och acceptans oavsett var det arrangeras, så jag tror att det är viktigt oavsett var det arrangeras, säger Hugo.

Publicerad: