Rolandz efter kritiken: ”Vi ska få hela Sverige att fuldansa”

Berättar om vinsten – och svarar på kritiken

avLinn Elmervik, Louise Åström, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Rolandz möter kritik från dansbandskunniga som inte är nöjda med att SVT tagit in ett humorband som får representera genren.

Som motreaktion svarar Rolands att de nu tänker få hela Sverige att fuldansa.

– Det är mycket regler. Det är det vi försöker bryta upp litegrann med att visa att fuldansen, den är inte att slänga i väggen den, säger Robert Gustafsson som sitt alter ego Roland Järverups.

Det blev Mariette Hanssson och Rolandz med komikern Robert Gustafsson i spetsen som tog sig vidare till final från deltävlingen i Örnsköldsvik.

Precis innan hon framförde sin låt ”For You” igen berättade Mariette att hon känt sig mycket pressad under veckan. I intervjun precis efter att kamerorna slocknat kunde hon inte hålla tillbaka tårarna.

– Det blir så känsligt. Det är så fint. Att vi vill något tillsammans. Det är bland det häftigaste som finns, säger hon.

Tidigare har hon berättat att hon siktar på att ta sig hela vägen till Eurovision, vilket hon fortfarande står fast vid.

– Jag vill ju det. Jag siktar på det. Men allt kan hända. Det är bara att leverera minst lika bra om två veckor.

”4 000 ton”

Finalen hålls på Friends Arena i Stockholm den 10 mars. Där möter Mariette bland annat Rolandz som också tog sig vidare från kvällens tävling. I greenroom låtsades Robert Gustafsson, som tävlar under sitt alter ego, Roland Järverups, svimma av. Efter att ha burits upp på scen och framfört sitt nummer igen berättade han om känslorna efter beskedet.

– På vilken skala ska vi möta lyckan? I fahrenheit eller kilo? Jag väljer kilo. 4 000 ton! Jaaa! vrålar han.

Kritiseras av dansbandskunniga

Trots att många fans hyllade Rolandz bidrag ”Fuldans” på Twitter efter framträdandet har flera dansbandskunniga kritiserat deras medverkan. Tunga profiler i branschen kritiserar SVT för att ha tagit in ett humordansband i tävlingen i stället för ”riktigt”.

– Det är så jävla tråkigt att man har dem som ett dansbandsalibi, när det finns många andra dansband som säljer mer än de flesta andra artister som är med, säger dansbandsexperten Thomas Deutgen, som agerat domare i SVT:s ”Dansbandskampen”.

Deutgen vill se ett riktigt dansband i tävlingen. Diana Thylin, ansvarig utgivare på dansbandstidningen ”Får jag lov”, håller med.

– Det finns en uppsjö av unga duktiga dansband så det är väldigt konstigt att en så stor genre inte blir representerad.

När Robert Gustafsson får frågan om hur han reagerar på kritiken kring att Rolandz inte skulle vara ett ”riktigt dansband” utan istället en parodi väljer han att lyfta fuldansen.

– Det finns inte plats för en dansbana här. Detta är ju ett uttryck för fuldans. Det är ju något helt annat. Dansbandmusiken innehåller ju väldigt mycket damernas, herrarnas. Två foxtrot, två bugg. Det är mycket regler. Det är det vi försöker bryta upp litegrann med att visa att fuldansen, den är inte att slänga i väggen den. Vi ska få hela Sverige att börja fuldansa nu.

Hur ska ni fira ikväll?

– Med kanelbullar, mazariner och massor av saft.

Champagne?

– Nej, det gör man ju rent bassängen med.

Men det bjuds på det under efterfesten...?

– Allt som är gratis, det tar vi. Vi är utsvultna.


Resultatet

Till final

Mariette och Rolandz

Andra chansen

Felix Sandman

Olivia Eliasson

Plats 5:

Elias Abbas

Plats 6:

Emmi Christensson

Plats 7:

Felicia Olsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM