Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Carolas kritik mot Melodifestivalen: ”Ingen ska behöva förminskas”

Christer Björkman: ”Tråkigt och synd”

Publicerad:
Uppdaterad:

MELODIFESTIVALEN

Melodifestivalen har i år startat ett eget Hall of fame.

Nu riktar Carola kritik mot satsningen.

”Ingen ska behöva FÖRMINSKAS och få en behandling som inte stämmer överens med verkligheten”, skriver hon på Instagram.

48 låtar, personer eller företeelser kommer i år att väljas in i Melodifestivalens nyinstiftade Hall of fame.

Efter 2020 kommer en jury att nominera 18 bidrag varje år, där tittarna sedan får rösta på vilka sex som ska väljas in.

Nu riktar Carola, 53, stark kritik mot att hon enbart är invald för ”Fångad av en stormvind” och undrar hur invalen går till och vilka som bestämmer dessa.

”Min ’Stormvind’ med en 1:a placering i ESC susade liksom förbi i mängden av andra namn som inte kommit till final”, skriver Carola i ett längre Instagraminlägg.

Carola.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Carola.

Undrar vad som krävs

Hon undrar också vad som krävs för att bli invald.

”Och om man är den enda artisten i Sverige som genom tiderna tävlat 3 gånger i Eurovision song contest för sitt land med två relativt starka och populära andra starka låtar som kom till final på mkt bra placeringar: Främling och Evighet... ska de inte bli invalda i Melodifestivalens HOF?”

”Rätt ska va rätt”

Schlagerdrottningen frågar om det är ”lagom Sverige” och ”jante” som gör att de ansvariga tänker att det får räcka med en Carola-låt.

”Jag har inget emot av att de lyfter fram allihop som tävlat så länge det är rättvist och att ingen ska behöva FÖRMINSKAS och få en behandling som inte stämmer överens med verkligheten. Rätt ska va rätt.”

Carola jämför med hur det var när hon blev invald i Swedish music hall of fame, som hon menar kändes värdigt.

Foto: TOMMY MARDELL
Carola i Melodifestivalen 1991.

Björkman: Får stå för henne

Seniorproducenten Christer Björkman, 62, säger att tanken med Hall of fame är att med kärlek lyfta minnesvärda stunder i Melodifestivalens 60-åriga historia.

– Jag kan inte påverka hur hon uppfattar det här, det får stå för henne. Jag tycker bara att det är tråkigt och synd. Jag kan tycka att det är för tidigt att kritisera.

Han menar att, till skillnad från till exempel Swedish music hall of fame som har andra kriterier, vill man i Melodifestivalens hall of fame premiera minnen som har etsat sig fast hos tittarna. En grundregel finns dock. De låtar som vinner Eurovision Song Contest blir automatiskt invalda.

– Därför är hon invald just det här första året, på grund av hennes vinnarlåt i Eurovision. Det här är självklart väldigt subjektivt, det är ju minnen, men i hennes fall skulle det förvåna mig storligen om till exempel ”Främling” inte blir nominerad. Men det kommer ju sen. Vi kommer att göra det här varje år. Det här är ett första urval.

Kan nomineras flera gånger

Christer Björkman poängterar att man absolut kan bli nominerad och få utmärkelser flera gånger.

– Det här handlar om specifika minnen. Det är inte livslånga karriärer. Det kan vara en textrad. Det kan vara en koreografi, det kan vara en mellanakt, en programledare … Det kan vara väldigt olika saker som har gjort ett bestående intryck inom ramen för det här programmet.

Det första urvalet som presenteras i årets Melodifestival har gjort av ledningsgruppen, som består av Christer Björkman, Anette Helenius, Christel Tholse Willers och Karin Gunnarsson.

Aftonbladet har sökt Carola.

PODD Det händer med alla pengar runt Melodifestivalen

I dagens Aftonbladet pratar vi om ekonomin kring Melodifestivalen. Varför är SVT så hemliga med att redovisa kostnaderna och hur påverkar det att skattebetalarna bidrar till tävlingen? Gäster är Mikael Törnwall, reporter på Svenska dagbladet som granskat ekonomin och Tobbe Ek, reporter på Nöjesbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE