Melodifestivalen

Bevakningen av schlagern presenteras av

Uje Brandelius: Jag har väl utstrålat anti-Mello genom åren

Uje Brandelius, känd från filmen ”Spring Uje spring” tävlar i Melodifestivalen nästa år.

Han tror dock att vinstchanserna är lika med noll och berättar också hur förvånad omgivningen har blivit.

– Det är massa människor som har tappat hakan, säger han till Aftonbladet.

Under tisdagen gick SVT ut med vilka artister som tävlar i Melodifestivalens första och andra deltävling nästa år. Dock hade Aftonbladet redan på förhand avslöjat nästan hela startfältet.

Bland de som presenterades märktes musiken Uje Brandelius, känd från bandet Doktor Kosmos samt filmen och föreställningen ”Spring Uje spring”.

– Det känns både roligt och lite läskigt, men mest roligt. Men det är också roligt hur förvånade alla är, det är massa människor som har tappat hakan. Men vad fan, jag gör ju låtar och då är det klart att man vill att folk ska höra låtarna.

Uje Brandelius är aktuell i Melodifestivalen 2023
Uje Brandelius är aktuell i Melodifestivalen 2023

Var har folk sagt mer exakt?

– Det har varit saker i stil med ”det här trodde vi aldrig”. Jag var tydligen inte heller med på den läckta listan som Aftonbladet hade. Ingen hade tänkt att jag skulle vara med. Jag har väl utstrålat något anti-Mello genom åren, även om jag själv inte har känt så.

– Många är väl förvånade för att jag är med för de tror att jag på något sätt står över den här lite tramsiga och banala grejen. För det första gör jag inte det, och för det andra har jag skrivit en låt som är en Uje-låt. Det är ingen speciell Mello-låt som gör att jag skulle ha en större chans att vinna. Jag har ändå ingen chans att vinna, och då kan jag lika gärna sjunga en låt som jag gillar.

Uje Brandelius när han vann en Guldbagge 2021
Uje Brandelius när han vann en Guldbagge 2021

Vad har du själv haft för relation till Melodifestivalen?

– Jag tittar alltid på Mello eftersom jag har barn. Det är kul, men det är inte så ofta det dyker upp någon låt som man känner är svinbra, men Mello är en slags hålla koll på läget-grej som jag aldrig har slutat med.

Hur skulle du beskriva ditt bidrag?

– Det är en diskbänksrealistisk ballad som handlar om en köttgryta och ett parförhållande och dynamiken som den där köttgrytan skapar i relationen. Den handlar också lite om humörsvängningar och har många teman. Även om musiken är vacker är texten grejen för mig och därför kände jag att jag ville framföra den på Sveriges största scen.

Men särskilt nervös är han inte.

– Jag har inget att vara nervös för. Det värsta som kan hända är att jag kommer sist, och det räknar jag ändå med att göra.

Uje Brandelius tävlar i den andra deltävlingen som äger rum i Linköping den 11 februari.

Anna Shimoda, Uje Brandelius och Hans Shimoda
Anna Shimoda, Uje Brandelius och Hans Shimoda
Publisert:

LÄS VIDARE