Mello-favoriterna på turné i Kanada under Eurovision

Cornelia Mikaelsson / TT

Sofia Sundström/TT

Publicerad 2024-02-02

Smash Into Pieces är storfavoriter inför Melodifestivalens första deltävling 2024.

Smash Into Pieces är den stora förhandsfavoriten i Melodifestivalens första deltävling.

Vinner de hela kalaset lär det dock bli problem – eftersom gruppen väntas befinna sig på andra sidan Atlanten när Eurovision Song Contest äger rum.

När Smash Into Pieces debuterade i Melodifestivalen 2023 hade de oddsen emot sig – trots det knep bandet en tredjeplats i finalen. Nu är de den första deltävlingens stora favoriter med bidraget ”Heroes are calling”. Trots förväntningarna vill de inte spekulera i någon placering.

– Förra året var vi verkligen inte favoriter från start, så man vet aldrig med odds, säger gitarristen Per Bergquist.

– Målet är att förbättra det vi har gjort förut. Vi går in och tävlar mot oss själva, konstaterar Benjamin Jennebo.

Skulle rockgruppen trots allt vinna Melodifestivalen finns ett problem – när Eurovision Song Contest äger rum är de inbokade på Kanadaturné. De lovar dock att ställa in turnén om de får chansen att representera Sverige. Per Bergquist kallar den eventuella dubbelbokningen för ”omvänd psykologi”.

– Det är lite som att fiska med håv, man ska lämna den hemma när man ska få den största fisken.

Höggravid på Eurovision

Lisa Ajax är en veteran i sammanhanget, och siktar på seger med bidraget ”Awful liar”. En skillnad från tidigare år är att hon tävlar gravid – och i maj när Eurovision äger rum är det inte långt kvar till planerad förlossning.

– Det kommer bara vara en månad kvar. Absolut, jag kommer att vara mycket mer gravid, men det fixar man, säger hon.

En fördel i sammanhanget är att tävlingen äger rum just i Sverige – så vid en eventuell seger blir resvägen inte speciellt lång.

– Det är det här som är så bra, jag får ju inte flyga, efter finalen i Sverige får jag inte flyga någonstans, konstaterar hon.

Vill slå internationellt

Adam Woods debuterade i Melodifestivalen förra året tillsammans med Jon Henrik Fjällgren. Nu står han på egna ben med bidraget ”Supernatural” och hoppas på att ta hem hela tävlingen.

– Det här låter klyschigt, men det enda jag har jobbat för det här året är att komma dit, säger han.

Men drömmen stannar inte bara vid att representera Sverige i Eurovision Song Contest, 22-åringen har större planer än så.

– Det här är en superbra plattform och språngbräda, jag vill nå ut internationellt, bli en internationell EDM-artist, säger han.