SVT backar efter låtskrivarnas ilska mot förändringen i Melodifestivalen

Nämndes inte i programmet • Deb och G:son: ”Dåligt” • SVT:s svar – därför backar kanalen

Publicerad 2024-02-03

MALMÖ. Låtskrivarna nämndes inte i Melodifestivalen längre – och rasade.

SVT backar nu från sitt beslut bara timmar innan lördagens livesändning.

”Vi ville testa ett annat format och har nu lyssnat på den berättigade kritiken”, säger projektledaren Anders Wistbacka.

Förra året lästes låtskrivarnas namn upp i Melodifestivalen, samtidigt som de kort syntes i tv-rutan tillsammans med artisterna.

Men på repetitionerna inför livesändningen på lördagskvällen nämndes inte upphovspersonerna bakom bidragen inte alls, något som veteranlåtskrivaren Linnéa Deb, 46, uttryckt stor besvikelse över.

– Det är så att vi låtskrivare har puttats tillbaka nu, år efter år. I år säger man inte ens våra namn. Vi har ju diskuterat det, alla låtskrivare. Det handlar inte så mycket om att synas, det handlar om respekten någonstans, säger hon.

”Så otroligt tråkigt”

I den första deltävlingen är Linnéa Deb en av upphovspersonerna bakom Smash Into Pieces låt.

– För oss är det så otroligt viktigt att få synas i det här forumet. Det ger oss vidare jobb och det är det som gör att vi fortsätter att skriva år efter år. Vi träffar människor här, vi syns, låtskrivarna får någon typ av status på något sätt och år och efter år försvinner vår status mer och mer. Det är så otroligt tråkigt. Vi låtskrivare har redan så liten status som det är.

Linnéa Deb med Marcus och Martinus.

Som låtskrivare har hon vunnit Melodifestivalen tre gånger, och med Måns Zelmerlöws ”Heroes” vann hon även Eurovision Song Contest 2015.

– Jag gör intervjuer där folk frågar hur mycket jag tjänar, och det är att jag klarar mig alldeles precis. Då säger folk ”men du har ju vunnit Eurovision”. Men det är så det ser ut för oss, vi har ingen status och allt dras ner, ner, ner. Det här är en otrolig besvikelse. Man börjar känna lite att det här var spiken i kistan, nu har ni verkligen visat vårt värde här, säger Linnéa Deb.

Linnéa Deb var en av låtskrivarna bakom Måns Zelmerlöws vinnarlåt.

”Blir alltid den kvinnan som går ut och klagar”

Hon understryker att hon inte är ute efter att kritisera Karin Gunnarsson, tävlingsproducent för Melodifestivalen, eller SVT, i stort.

– Det är så tråkigt bara. Tyvärr blir jag alltid den kvinnan som går ut och klagar, men då får det bli så, vad ska jag göra. Det här handlar inte om att vi ska vara några stjärnor, det är artisterna som är våra stjärnor.

G:son: ”Dåligt”

Thomas G:son, 55, har varit med och skrivit Elisa Lindström och Melina Borglowes låtar i den första deltävlingen, men har inte sett repetitionerna inför sändningen då han befinner sig i Spanien och tävlar samtidigt med en låt i deras uttagning till Eurovision. När han fick veta att låtskrivarna inte nämndes under repen svarar han:

– Jag har ju inte sett programmet, men jag tycker att det är dåligt naturligtvis om det är så att låtskrivarna inte får sin kredd och nämns och syns, det är ju de som är grunden till låtarna, säger han.

Thomas G:son.

SVT backar – tar tillbaka det gamla

När Aftonbladet på fredagskvällen frågade Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka om varför de ändrade upplägget svarade han i ett sms:

”Upphovspersonerna redovisas i programmet. Det är mycket som ska få plats och vi har i år prövat att berätta vilka dom är på ett annat sätt. Vi kommer självklart utvärdera detta upplägg för att se hur det togs emot av tittarna.”

Men bara timmar innan sändningen i kväll har han ändrat sig, säger han, efter låtskrivarnas kritik.

”Vi ville testa ett annat format och har nu lyssnat på den berättigade kritiken och utvärderat så vi kommer lägga tillbaka att låtskrivarna nämns i kvällens program.”

Deltävling 1 sänds lördag 3 februari 20:00 i SVT och på SVT Play.

Anders Wistbacka.

Carina Berg programleder årets Melodifestival.

Här är allt du behöver veta om Melodifestivalen 2024: Artister, startordning och sändningstider och datum!

ANNONS