PRESENTERAS AV

Lisa Ajax städar sin låt – inför internationella juryn

Tar bort det laddade ordet – tillfälligt

avAndreas Hansson, Torbjörn Ek

1 av 2
Lisa Ajax.

SOLNA. Melodifestivalen började som en ”fuck”-fest.

Men familjefesten har sanerats under veckorna mot finalen.

Nu ändrar Lisa Ajax sin låttext inför den internationella juryn.

Robin Bengtsson har redan rensat sin låt på ordet ”fucking”, som är förbjudet om låten skulle gå vidare till Eurovision song contest. Nu gör Lisa Ajax samma sak: och ändrar sitt ”fuck” till det mer rumsrena ”damn”.

Bytt ut – men bara tillfälligt

Under fredagsrepet, som är det den internationella juryn gör sina bedömningar utifrån, kommer hon att sjunga den version som accepteras av EBU i ESC i Ukraina.

”Ordet är endast utbytt för att visa på att det går att byta ut det ESC-förbjudna ordet. Det ordet kommer alltså fortfarande att vara med i direktsändningen på lördag”, skriver Lisa Ajax presskontakt Isabella Mariano på skivbolaget Universal.

På lördag kommer hon alltså sjunga ”I don’t giva a fuck” precis så som röstats fram av svenska folket.

I den engelska språkvärlden anses ordet ”fuck” så grovt att det i dagligt tal ofta ersätts med uttrycket ”f-ordet”. Enligt BBC:s sändningstillstånd får ordet inte förekomma i tv-program vars sändningstid påbörjas före klockan 21, och på grund av tidsskillnaden sänds Eurovision song contest klockan 20 i Storbritannien.

”Fem personer reagerade”

En talesperson vid EBU har tidigare bekräftat för Nöjesbladet att ordet är omöjligt att sjunga i den internationella finalen.

– Bidrag med oacceptabel text kommer inte att godkännas för framförande i tävlingen. Brott mot dessa regler kan resultera i sanktioner, säger personen.

Robin Bengtsson gjorde sin ändring så tidigt att den familjevänliga versionen är den som släppts i streamingtjänsterna.

– Jag valde själv att ändra det, även om det bara var typ fem personer som reagerade och skrev på Instagram. Men jag tänkte att de som inte brydde sig inte heller skulle sakna om jag tog bort det.

ARTIKELN HANDLAR OM