Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

De leder Melodifestivalen 2019

Här är hemliga spelet bakom valet av Marika Carlsson, Eric Saade, Kodjo Akolor och Sarah Dawn Finer som programledare

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

Ett hemligt möte i Trosa, kraven och Eric Saades vilja till revansch.

Här är spelet bakom valet av programledare till Melodifestivalen 2019.

Idag presenterades Saade, Sarah Dawn Finer, Marika Carlsson och Kodjo Akolor inför nästa års tävling.

Han gjorde ett gästinhopp som greenroom-värd under Eurovision song contest i Malmö 2013. Med nerverna utanpå sexskämtade Eric Saade om Petra Mede med orden ”hashtag milf” och har sedan dess otaliga gånger sagt att han är artist och inte intresserad av att vara programledare.

Men nu har han ändrat sig och jagar revansch.

”Han har blivit vuxen”

När Saade under fredagen presenterades som en av programledarna i nästa års Melodifestival ville han nästan inte låtsas om den omtalade Eurovision-insatsen.

– Ja just det, säger han när Nöjesbladet påminner honom.

– Det känns som att sluta cirkeln, nånstans har det väl legat i bakhuvudet att nån dag är det dags, säger han om varför han ändrat sig och nu vill programleda igen.

– Han har blivit vuxen helt enkelt, säger Sarah Dawn Finer och skrattar.

Samtidigt vill Eric Saade fortfarande understryka att han är artist i första hand:

– Det här är ju ett gästinhopp, men man kan ju gästa och vara programledare en stund, just i det här sammanhanget, jag kommer ju stå där på scenen och veta exakt vad jag pratar om, säger han.

Marika kampanjade

Arbetet med att utse de fyra programledarna, förutom Saade och Finer även Marika Carlsson och Kodjo Akolor, har i stort sett pågått sedan lamporna slocknade efter årets Melodifestival-final i mars.

– Vi tänker alltid att vi vill göra något annorlunda. Det är anledningen till att vi hade en i år från att ha haft tre året innan, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius.

Eric Saade fick en första fråga i mitten av maj om han var intresserad.

Marika Carlsson upptäcktes av Christer Björkman när de båda medverkade i Diggilooturnén i somras.

– Hon har verkligen kampanjat sig in, säger Björkman med ett skratt.

– Jag hade inte sett henne förut mer än i korta glimtar, men åkte hem och sa att: ”Ni måste bara komma och titta för att hon är så jädra bra”.

Anette Hellenius och producenten Henric von Zweigbergk kunde bara instämma när de väl var på plats och såg henne på scenen.

Finers krav

Sarah Dawn Finer har fått förfrågningar om att leda Melodifestivalen igen ett flertal gånger sedan hon gjorde det första gången 2012 tillsammans med Gina Dirawi och Helena Bergström.

Hon hade tydliga krav för att ställa upp igen.

– Hon var väldigt noga med vilka de andra var, och vad upplägget var, vilka hon skulle få jobba med, säger producenten Henric von Zweigbergk.

Sarah själv säger att det var ännu viktigare att just Zweigbergk och Christer Björkman skulle vara producent respektive exekutiv producent.

– Hence och Christer var en jättestor anledning till att jag kände mig trygg att kasta mig in i ringen igen. Jag vet vad det innebär och hur viktigt det är att de som håller i trådarna verkligen älskar programmet. När jag förstod att det var dem så sa jag: ”Bra, då kan vi börja prata”, säger hon.

Hemliga mötet – i Trosa

Programledarkvartetten blev helt klar efter sommaren, men har sedan dess tvingats hålla sitt prestigeuppdrag hemligt. De har träffats i hemlighet vid ett flertal tillfällen tillsammans med SVT för att lära känna varandra, spåna idéer och arbeta ihop sig.

– Men aldrig på SVT. Det har vi varit noggranna med, säger Christer Björkman.

–Vi har i stället haft ett programledarkollo i Trosa bland annat. Och så har vi varit hemma hos mig, och vi har varit hemma hos Sarah en gång och hemma hos Eric. Vi har jobbat oerhört mycket tillsammans redan, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Lyko SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Dokument: Så skulle SVT rädda Mello ’till varje pris’

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

Marika Carlsson

Sarah Dawn Finer

Kodjo Akolor

Eric Saade

Eurovision song contest