Eurovision song contest

Norge gör årets galnaste cirkusbidrag i Eurovision

Uppgifter: Pojkbandsstjärna och ”Idol”-tvåa gömmer sig bakom de norska vargmaskerna i Subwoolfer

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

Nej, Subwoolfer kommer inte från månen.

I Norge vet många redan vilka som döljer sig bakom årets galnaste Eurovision-bidrag – men själva håller de bokstavligt talat masken.

– Vilka masker är det du snackar om, vi är ju Keith och Jim, det är så här vi ser ut.

Norges Subwoolfer älskas av fansen.

Två gula vargar som sjunger om att mata vargen med en banan innan han slukar mormor, komplett med enkla och effektiva dansrörelser som skapta för Tiktok-generationen.

Subwoolfer under Eurovision song contests öppningsceremoni.
Norska Subwoolfer på Eurovision-scenen i Turin under repetitionerna.

Låtsas komma från månen

Dessutom hävdar de benhårt att de kommer från månen där de startade sin karriär för en miljard år sedan och är galaxens största artister. Norska tv-bolaget NRK har gått så långt att de vägrar avslöja de verkliga namnen på såväl låtskivare som männen bakom maskerna.

– Vilka masker är det du snackar om, vi är ju Keith och Jim, det är så här vi ser ut, säger duon själva.

Eller egentligen inte. De ”pratar” genom att vifta på fingrarna och allt översätts av en ”tolk”, musikproducenten Carl-Henrik Wahl.

En mardröm för en journalist.

– Det hade varit helt fantastiskt att kunna hålla Eurovision på månen, Australien får ju vara med och tävla så det är på tiden att även folk från månen får vara med, fortsätter ”Keith” och ”Jim” genom sin tolk.

Fansens flockades

På lördagseftermiddagen samlades Eurovision-fansen i drivor för att dansa tillsammans med Subwoolfer på ett torg i italienska Turin.

Trots ösregn.

Norges gula vargar kallar sig ”Keith” och ”Jim” – men vilka som gömmer sig under maskerna har redan avslöjats hemma i Norge.
”Det här är cirkus, det här är kaos”. Norska delegationschefen Stig Karlsen är nöjd med Subwoolfers dansuppvisning på ett torg i Turin där fansen flockades trots ösregn.

– Vi är här med en fantastisk artist som skapar engagemang. De har en fantastiskt catchy låt, du såg själv hur kaotiskt det blev här på torget. Det här är ett perfekt nummer för att väcka Europa och Eurovision-publiken. Det är kul att det får vara lite variation jämfört med allt det sofistikerade och avskalade. Det här är cirkus, det här är kaos, säger den norska delegationschefen Stig Karlsen och skrattar.

Det är honom man måste prata med om man ska få något vettigt ur cirkusen som är årets norska Eurovision-artister.

Pojkbandstjärna och ”Idol”-vinnare

Ben Adams

Men hemma i Norge vet många redan vilka som döljer sig bakom de gula vargmaskerna. Aftonbladets norska systertidning VG har kunnat avslöja att det är Ben Adams, 40, och Gaute Ormåsen, 39.

Adams är tidigare medlem i brittiska pojkbandet A1 som både vunnit pris på Brit awards och tävlat i den norska uttagningen till Eurovision. Ormåsen kom tvåa i norska ”Idol” 2003 och har också tävlat för att försöka komma till Eurovision två gånger tidigare.

Gaute Ormåsen

VG har både använt sig av välunderrättade källor, men också kunnat fotografer Adams och Ormåsens bilar parkerade utanför den tv-studio där Subwoolfer spelade in sin musikvideo tidigare i år.

– Det är roligt med alla spekulationer och alla namn som cirkulerar, säger Stig Karlsen när VG:s publicering kommer på tal.

– Det får gärna fortsätta. Vi har sett Daft Punk, Slipknot, Kiss, som alla har lyckats med den här typen av artisteri. Det är kul att vara här i Turin med Subwoolfer som bygger lite på samma typ av lekfullhet, humor.

Kan komma en avmaskering under Eurovision

När kommer de ta av sig maskerna då?

– Grejen med subwoolfer är att du vet inte hur nästa dag ser ut, det är hela tiden nya överraskningar så vem vet vad som sker.

Men de gula vargarnas ”tolk” antyder ändå att det kan komma under Eurovision-veckan.

– Du vet att det händer att rymdvarelser kan skifta form så det kan hända att de får en alternativ identitet vad det lider. Men då får vi se först hur det går i Eurovision, säger Carl-Henrik Wahl och skrattar.

Aftonbladets Tobbe Ek tillsammans med Subwoolfer i Turin.
Tix, Andreas Haukland, har avslöjat sig själv som DJ Astronaut i norska Subwoolfer.

Under tisdagskvällen, strax före Eurovision-semin, avmaskerades dock DJ Astronaut, den tredje medverkande på scenen i Subwoolfers nummer. VG rapporterar att Andreas ”Tix” Haukland, som tävlade för Norge i Eurovision förra året, nu avslöjat sig som den som är klädd som en guldfärgad astronaut. Dock är det oklart om han burit dräkten hela tiden, eftersom Tix tidigare lagt upp bilder där han poserat med hela Subwoolfer, inklusive DJ Astronaut.

Subwoolfer tävlar med ”Give that wolf a banana” i Eurovision song contests första semifinal som sänds i SVT1 tisdag 10 maj 21.00.

Aftonbladets Tobbe Ek och Robin Lorentz Allard på plats i Turin.

ANNONS

Bikinis, klänningar och strandkläder. Fynda sommarmode på Ellos sommar-rea!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

Markus Larssons betyg på bidragen i ESC semifinal 1

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

Subwoolfer

Norge