Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

Oscar Zia: ”Perfekt för det här jobbet”

Stor intervju om: Nya pojkvännen • Oron för Sanna Nielsen • Jämförelserna med Måns Zelmerlöw • Mello-restriktioner – och coronavaccinet

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

Oscar Zia är nykär – men vet inte vad pojkvännen tycker om Melodifestivalen.

Ändå är självförtroendet på topp inför lördagens premiärsändning.

– Jag tror att jag är perfekt för det här jobbet, säger han.

I sex veckor ska han leda Sveriges största tv-program på egen hand.

Oscar Zia, 25, är artisten som slog igenom i ett talangprogram i tv, gjorde succé i ”Let’s dance”, fick hits via Melodifestivalen och nu ska leda hela showen. Jämförelsen med Måns Zelmerlöw, 35, är svår att undvika.

– På ett sätt tror jag att han började i en mycket hårdare bransch än jag, där det ansågs lite att om du är artist ska du inte programleda, men det går jättebra att göra en sån jämförelse, för det är svårt att prata bort från den, säger Oscar Zia inför premiärprogrammet.

Jag tog mig friheter – men gjorde ingen Miley Cyrus

Men där Zelmerlöw under flera år pausade musiken för programlederi och därefter valde att hoppa av ”Allsång på Skansen” för att bli artist igen ser Zia en skillnad.

– Där järnet är varmt kommer jag smida, men jag kommer aldrig att tappa musiken. Det som inte funkade för mig var när jag ströp alla kanaler som jag också hade tyckt var kul, när jag sa jättemycket nej till programledarjobb, när jag sa jättemycket nej till olika skådisjobb. Så fort jag bara öppnade den dörren så var det som att jag blev lyckligare, andra blev glada och jag kunde plötsligt nå ännu fler, men ändå funkade musiken typ.

Oscar Zia beskriver det som att han gick igenom en destruktiv period innan han hittade rätt.

– Det destruktiva inom mig handlade mycket om att jag inte visste var min plats var. Vad vill jag göra? Vem är jag? Och en utlösande faktor under den perioden var att det gick åt helvete med mitt ex. Jag blev väldigt ledsen.

Oscar Zia har inga problem med att bli jämförd med Måns Zelmerlöw.
”Mest nervös över mellanakterna”. Oscar Zia leder Melodifestivalen 2022.

Så du kompenserade med festande, alkohol och sex?

– Ja, då ägnade jag mig åt den världen. Jag tror att jag behövde det på ett sätt, för sen 15 års ålder har jag bara varit väldigt professionell och hängt i vuxna kretsar där det var viktigt att jag betedda mig inför den här erfarna auktoriteten. Så jag ångrar absolut inte att jag tog mig friheter... Men jag menar inte att jag gjorde en Miley Cyrus, säger han och skrattar.

Vi har repat den här poänggrejen 700 gånger tror jag
”Jag är ett Mello-fan”. Oscar Zia har tävlat i Melodifestivalen tre gånger, inräknat 2013 när han körade på scenen som en del av Behrang Miris scenshow i ”Jalla dansa sawa”. Nu programleder han hela showen på egen hand.

Han längtar efter att ställa sig på Melodifestivalens scen och guida tittarna genom sex veckors musiktävling.

– Det har varit en dröm sen jag var liten, jag är ju ett Mello-fan. Jag tycker att det här är skitkul och jag tror att jag är perfekt för det här jobbet.

Finns det moment du är mer nervös över?

– Jag är förvånansvärt nervös över mellanakterna. Manuset kan jag läsa på, men det är lite mos i hjärnan med alla mellanakter, de tycker jag känns sköra.

Oscar Zia ska också redan i deltävlingarna leverera den nya rösträkningen som Aftonbladet kunde avslöja förra veckan.

– Det kommer gå väldigt snabbt. Vi har repat den här poänggrejen 700 gånger tror jag, så den ska sitta. Jag tror att jag har koll.

Kodjo satt nog bara hemma och höll tummarna för att nån skulle bli sjuk

Hur besviken blev du över att det inte blir nån turné?

– Jag blev besviken till en början och kände att varför har jag så mycket otur nu när jag äntligen får göra stora saken. ”Musikhjälpen” gick åt helvete. Sen blev jag sjuk igen. Det enda jag väntar på är att de ska säga ”allt är inställt, vi tar in Sanna Nielsen i stället”.

Oscar Zia.

Du blev sjuk i ”Musikhjälpen” och fick lämna sändningarna, sen fick du corona och fick ställa in cancergalan, hur orolig är du över att det ska hända igen?

– Jag försöker vara lite försiktig. Men jag tänker också att nu har jag prickat av båda grejerna jag vaccinerat mig mot, influensan och covid, fast jag har inte hunnit ta tredje dosen än. Så jag tror inte att det händer igen. Men visst, det är möjligt, men vem ska då göra det? Har de Sanna Nielsen i en låda? Jag vet inte, jag har inte frågat.

Du har inte frågat?

– Nej, det skulle ta för mycket... Det skulle vara en kränk. Att de har en annan programledare på stand-by. Vilket de förmodligen har...

Chockerande hur många som inte har vaccinerat sig

Förra året var ju faktiskt Sanna Nielsen reserv.

– Ja, jag ska fråga om det. Du kanske ser henne sitta i publiken utklädd och bara väntar på att få hoppa in, som jag tror att Kodjo gjorde med ”Musikhjälpen”. Han satt nog bara hemma och höll tummarna för att nån skulle bli sjuk så han fick hoppa in, säger Oscar Zia och skrattar.

Har du fått några speciella förhållningsorder för att undvika att bli sjuk?

– Nej. Det känns som att jag inte har träffat kompisar på sjutusen år för att jag har fokuserat så mycket på Mello, så jag har varit lite asocial och jag försöker vara hemma och inte gå ut och shoppa så mycket. Men det är ingen som har varit så här att: ”Nu får du inte gå ut”. Det är väl skönt. Eller oansvarigt. Nåt av de två.

Hur ser det ut i din umgängeskrets, har de flesta vaccinerat sig?

– Jag vill nästan införa vaccinpass i min lägenhet, du får inte träffa mig om du inte är vaccinerad, hahaha. Det är lite chockartat hur många som inte har vaccinerat sig, även i min vänskapskrets. Jag går inte in i en diskussion om sånt för jag tycker att det är en sån no-brainer. Vänta, är det här politik? Eventuellt får jag inte prata om sånt här, allt är politik, hur ska man kunna undvika det?

Han heter Axel, det är inget hemligt med honom

Lättare att byta samtalsämne till kärlekslivet då, för Oscar Zia är nykär.

– Jag är ihop. Han heter Axel, det är inget hemligt med honom.

”Jag hade inga gränser. Ramarna var otroligt luddiga. Ett tag var jag så att ’jag blir inte intresserad av nån, det är ingen som fastnar”. Men nu är Oscar Zia nykär i pojkvännen Axel.

Hur länge har ni varit tillsammans?

– Ett halvår typ, det är ganska nytt. Det är väldigt bra. Mysigt.

Kommer han sitta hemma och titta på lördagarna?

– Jag vet inte. Jag har inte riktigt förstått om han är intresserad eller inte hahaha, så kanske. Men han får väl komma nån gång och se hur jag har det på jobbet.

Sex månader, då är ni fortfarande på lära känna varandra-nivån?

– Ja, det är också svårt när man jobbar med ett sånt här projekt så tar så mycket tid som man egentligen vill lägga på sin relation. Man går runt och har manuset i huvudet hela tiden även när man är ledig. Men det tar snart slut. Melodifestivalen alltså, inte förhållandet. Mello kommer gå så snabbt att jag redan är ledsen att det är över och då har det inte börjat än.

Hur viktigt var det att du hade tagit dig igenom den destruktiva perioden innan du träffade Axel?

– Det var viktigt, jag var inte intresserad av ett liv då, jag hade inga gränser. Ramarna var otroligt luddiga. Ett tag var jag så att ”jag blir inte intresserad av nån, det är ingen som fastnar”. Men så fattade jag att det ligger hos mig, så är det väl. Jag var på en jättebra plats när vi träffades.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tramset låter som surströmming och vaniljglass

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

Oscar Zia

Sanna Nielsen

Måns Zelmerlöw