Robin: ”Barnen här har haft tur”

Bengtsson besökte ”svenskbyn” där 90 barnhemsbarn fått trygghet med nya föräldrar

1 av 10 | Foto: Torbjörn Ek
Barnens nya hem. Robin Bengtsson tillsammans med Mikhail och Natalia Prihodko och sex av deras åtta fosterbarn.

avTorbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

BROVARY, UKRAINA. Mikhail och Natalia fick plötsligt åtta barn – som fosterföräldrar åt några av de över 100 000 barn som bor på barnhem i Ukraina.

Robin Bengtsson blir rörd när han träffar de nyblivna åttabarnsföräldrarna.

– Det var väldigt fint att se vilken skillnad det kan göra för barn. Samtidigt blir man väldigt ledsen när man hör hur många som fortfarande bor på barnhem och inte har nån som älskar dem, säger den svenska artisten.

För ett och ett halvt år sedan fick Mikhail och Natalia Prihodko plötsligt åtta barn.

– Jag ville göra något för andra, säger Mikhail som har 2-åriga Nica i famnen.

10-åriga Sasha står nära sin nya pappa och ler nyfiket. Mikhail och Natalia är fosterföräldrar i hjälporganisationen SOS Barnbyars lilla bostadsområde i samhället Brovary utanför Kiev.

– Vi har velat bli fosterfamilj tidigare, men vi har inte haft tillräckligt stort hus för det, säger Natalia.

Över 100 000 på barnhem

Andriy Chuprikov som är verksamhetsansvarig för SOS Barnbyar i Ukraina berättar att 106 000 barn bor på barnhem i landet.

– Det är stora stängda institutioner där de aldrig får lära sig hur samhället utanför fungerar. Många av dem är barnhemsbarn i andra och tredje generationen, med föräldrar som själva växt upp på samma sätt och inte vet hur de ska ta hand om sina egna barn, säger han.

Foto: Torbjörn Ek
Barnens nya hem. Robin Bengtsson tillsammans med Mikhail och Natalia Prihodko och sex av deras åtta fosterbarn.

Det är Robin Bengtsson som själv bestämt att han ville besöka byn. Som pappa till William, 3, har han svårt att ta in att det finns så många barn som bor utan sina föräldrar i Ukraina.

– Det skulle behövas 1000 såna här byar för att ta hand om alla som är på barnhem, säger han.

”Blir väldigt ledsen”

– Barnen som har haft turen att hamna här har det väldigt bra känner jag. Det var väldigt fint att se vilken skillnad det kan göra. Samtidigt blir man väldigt ledsen när man hör hur många som fortfarande bor på barnhem och inte har nån som älskar dem.

Foto: Torbjörn Ek
Ett eget hem med en mamma eller föräldrapar är grunden för att barnen i SOS Barnbyar ska känna sig trygga.

Vad tänker du som själv är pappa?

– Jag tycker även synd om föräldrarna som kanske har fått barn i en situation där de inte har nåt annat val än att lämna ifrån sig dem. Det går inte ens att tänka tanken, hur långt det ska gå innan man lämnar ifrån sig sitt eget barn. Hur långt det ska gå innan man känner att man själv inte kan ta hand om... att man själv inte är den bästa för sitt barn. Det måste kännas fruktansvärt.

14 familjer

I barnbyn i Brovary bor nu sammanlagt 90 barn, uppdelade på 14 familjer. Varje familj består av en mamma eller ett föräldrapar som utbildas av SOS Barnbyar för att ta hand om barn som i många fall kan komma från mycket trasiga förhållanden.

– Det här är barn som inte har haft en normal uppväxt förrän de kommer hit. Vi gör det här i samarbete med de sociala myndigheterna. Ofta handlar det om ren och skär vanvård och vi försöker fånga upp barnen innan de hamnar på gatan. Och det handlar inte bara om att ge dem tryggheten med ett hem, de behöver också ofta mycket annat extrastöd, säger Cecilia Bergling Naucler, pressansvarig på SOS Barnbyar Sverige.

Foto: Torbjörn Ek
Robin Bengtsson tillsammans med några av barnen i barnbyn. Att måla används för att få barnen att uttrycka sina känslor och berätta hur de mår.