Medina-Alis skatteskuld: 1,3 miljoner kronor

”En tung ryggsäck att bära” – Medina i stor intervju om comebacken, Mello-succén och skulderna

Medinas comeback är en succé.

Men tillsammans med framgångarna tvingas Ali Jammali kämpa med en skatteskuld – på drygt 1,3 miljoner kronor.

– Jag bara tutade på och trodde att allt var som det skulle, tills det inte var det. Då brakade min ekonomi nåt jävulskt, säger han.

Med över hundratusen streams om dagen bara på Spotify kan Medinas comeback inte beskrivas som något annat än en succé.

Större än Sami Rekik, 41, och Ali Jammali, 40, vågat hoppas på.

– Det är sjukt att vi kan göra comeback efter 40 och bara blåser igång allt, jag kan sitta och bara tänka: hur har det här gått till egentligen? säger Sami Rekik.

– Mello är så fruktansvärt stort. Gör man bort sig där, då har man gjort bort sig för life känns det som, säger Ali Jammali.

Lite coolare än Markoolio och Sean Banan. Sami Rekiks beskrivning av Medina.
Lite coolare än Markoolio och Sean Banan. Sami Rekiks beskrivning av Medina.

”Lite coolare än Markoolio och Sean Banan”

Han var framför allt nervös över hur publiken skulle minnas dem.

– Det finns det här nostalgiska med hur folk minns en artist och musiken man gjort förr. Det kan vara känsligt om man gör comeback och inte levererar den musik folk gillade då. Då har man sabbat lite av den här legendstatusgrejen, legacyn, säger han

– Och också att ”In i dimman” är en ganska mörk låt. Medina är ju sommar, sol, ett, två tre, nu hoppar vi. Du vet, nånstans mellan Markoolio och Sean Banan. Kanske lite coolare, säger Sami Rekik.

Ali Jammali skrattar högt över jämförelsen.

Hoppade av Mello 2014

Egentligen skulle Medina vara med i Melodifestivalen redan 2014. Men vågade inte.

– Det har varit tre fyra gånger innan att vi har tänkt ställa upp i Mello, men ångrat oss. Vi har varit rädda helt enkelt. Vi har till och med gjort en låt med G:son som kom med. Men så satt vi på ett hotellrum efter en spelning i Västerås: ”Ali, vill du verkligen göra Mello?”, säger Sami Rekik.

”Vi säger inte emot folk”. Medina förstår jämförelserna mellan ”In i dimman” och ”Bella ciao”, ”Pepas” – och Aladdin.
”Vi säger inte emot folk”. Medina förstår jämförelserna mellan ”In i dimman” och ”Bella ciao”, ”Pepas” – och Aladdin.

Sen ni var med i deltävlingen är det många som jämfört ”In i dimman” med Manu Pilas ”Bella ciao” , har ni tänkt på det själva?

– Så klart, ”Bella ciao” och vad heter den där andra spanska låten, ”Pepas” med Farruko, säger Medinas Sami Rekik.

– Vi har inte snott melodier eller nåt sånt, men båda är låtar som vi tycker om. De har funnits i bakgrunden, att den här typen av musik skulle kunna funka på svenska. Vi säger inte emot folk som säger att ”Dimman” påminner om de låtarna.

– Sen har andra kommit och sjungit på ”Prins Ali, vilken magi, Ali Ababa” från Aladdin. Stor la upp den bland annat, säger Ali Jammali och skrattar.

Dömdes för skattebrott

Något betydligt allvarligare Ali, du har ganska mycket skulder.

– Ja, det stämmer.

I dag är det 1 326 099 kronor.

– Det ska vi ändra på, säger Sami Rekik och ler.

– Jag hade en jättedålig revisor och var ny i branschen. Det är två kombinationer som är livsfarliga. Speciellt när man bara kör på. Idag kan man vara efterklok och tänka att jag skulle bett om underlag och saker, men det gjorde jag inte. Jag bara tutade på och trodde att allt var som det skulle, tills det inte var det. Då brakade min ekonomi nåt jävulskt. Men det är nånting jag jobbar på idag och verkligen vill få ordning på, säger Ali Jammali.

”En och en halv mille gör ont, men det gör mycket ondare att förlora sin lillebror”. Ali Jammali kämpar med att betala av sina skulder hos kronofogden.
”En och en halv mille gör ont, men det gör mycket ondare att förlora sin lillebror”. Ali Jammali kämpar med att betala av sina skulder hos kronofogden.

Han dömdes 2019 för skattebrott efter att 2016 och 2017 ha fått utbetalningar från ett företag registrerat på Cypern som aldrig togs upp i deklarationen.

Ali Jammali accepterade domen, har avtjänat sitt straff med skyddstillsyn och samhällstjänst och jobbar nu med att beta av den stora skatteskulden hos kronofogden.

– Det är en tung ryggsäck att bära. Men de här åren som har varit så har både jag och Sami gått igenom väldigt mycket mer jobbiga saker än ekonomi. En och en halv mille gör ont, men det gör mycket ondare att förlora sin lillebror, att leva utan sitt barn, det gör mycket ondare att förlora sin mor. Pengar går att lösa, det andra gör inte det. Vi bor i Sverige så det finns sätt att ordna sånt här. De ger dig alternativ, man kan få hjälp, så det känns bra trots allt.

Blivit vänner igen

De nya framgångarna med Medina blir ett sätt att trygga inkomsterna, även om både Ali och Sami är noggranna med att duon inte återförenats för pengarna.

– Det har jag aldrig känt från Ali heller. Han frågade aldrig om vi skulle starta Medina igen, säger Sami Rekik.

– Nej, huvudfokuset var att vi två skulle bli vänner igen. Och det är vi, säger Ali Jammali.

”Huvudfokuset var att vi två skulle bli vänner igen. Och det är vi”. Medinas återförening är en succé.
”Huvudfokuset var att vi två skulle bli vänner igen. Och det är vi”. Medinas återförening är en succé.
Turné i sommar, nytt album, men först är målet vinst i Melodifestivalen: ”Det var länge sen en svensk låt vann, så det är dags nu”.
Turné i sommar, nytt album, men först är målet vinst i Melodifestivalen: ”Det var länge sen en svensk låt vann, så det är dags nu”.

Nu väntar turné i sommar, parallellt med arbetet på ett nytt album.

– Som det ser ut hinner vi nog inte få klart plattan före sommaren, men förhoppningsvis kunna släppa en eller två singlar innan sommaren är slut, säger Sami Rekik.

Men först är det fokus på finalen i Melodifestivalen på lördag.

– Det var länge sen en svensk låt vann, så det är dags nu, säger Sami Rekik.

Publisert:

LÄS VIDARE